Română | Italiano
AcasăŞtiri20189 Februarie: Veghe de rugăciune împotriva traficului de persoane la Vicenza
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Colinda românească la Arhiepiscopul de Udine în Ajunul Crăciunului » Titlu: 11089.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Colinda românească la Arhiepiscopul de Udine în Ajunul Crăciunului

Titlu: 11089.jpg

Ştiri

Veghe de rugăciune împotriva traficului de persoane la Vicenza

Veghe de rugăciune împotriva traficului de persoane la Vicenza

Ziua de 8 februarie, în care o comemorăm liturgic pe Sfânta Iosefina Bakhita, este Ziua Mondială de Rugăciune şi Reflecţie împotriva Traficului de Persoane. Tema de anul acesta este „Migraţie fără trafic de persoane. Da libertăţii! Nu traficului de persoane!” . Având puţine posibilităţi de canale regulamentare, mulţi migranţi decid să se aventureze pe alte căi, unde adesea îi aşteaptă abuzuri de tot soiul, exploatare şi reducere la sclavie. Organizaţiile criminale, dedicate traficului de persoane, folosesc aceste rute migratoare pentru a ascunde propriile victime printre migranţi şi refugiaţi. Papa Francisc în rugăciunea Angelus din 7 februarie 2018 invita: „toţi, cetăţenii şi instituţiile, să-şi unească forţele pentru a preveni traficul de persoane şi a garanta protecţie şi asistenţă victimelor. – Tot atunci spunea Sfântul Părinte - să ne rugăm, toţi, pentru ca Domnul să convertească inima traficanţilor – este urât cuvântul acesta, traficanţi de persoane – şi să dea celor care suferă datorită acestei plăgi ruşinoase speranţa de a redobândi libertatea. (Papa Francisc – Angelus 7 februarie 2018)
Cu ocazia acestei zile, dedicată aşa cum s-a spus mai sus traficului de persoane, vineri, 9 februarie 2018, începând cu ora 20.30, a avut loc la Biserica San Pio X din Vicenza o veghe de rugăciune (Veghe). Veghea a fost animată de enoriaşii Centrelor Pastorale din Dieceza de Vicenza, între care şi comunitatea noastră parohială care a intervenit de mai multe ori în cursul serii.
Rugăciunea a fost condusă de vicarul general al diecezei de Vicenza, Mons. Lorenzo Zaupa, care a subliniat personalitatea sfintei Iosefina Bakhita, victimă a prepotenţilor.
Sfânta Iosefina Bakhita s-a născut în Sudan, în anul 1869, şi, răpită la vârsta de 7 ani, a fost vândută de mai multe ori. A cunoscut suferinţe enorme, atât fizice, cât şi morale. În 1890 a ajuns la Veneţia unde a cerut Botezul, luându-şi numele de Iosefina. În 1893, a hotărât să se facă soră canossiană, pentru a-l sluji pe Dumnezeu care îi dăduse atâtea semne de iubire. Devenită soră, în 1896, a fost transferată la Schio (VI) unde a murit la 8 februarie 1947. Timp de 50 de ani, a îndeplinit misiuni umile şi simple, cu generozitate şi eroism, iar surorile au preţuit-o pentru bunătatea şi caritatea ei. O femeie africană, care a cunoscut chinurile răpirii şi ale sclaviei, s-a deschis în mod minunat spre har, lângă fiicele sfintei Magdalena de Canossa, în Italia.
La veghe au fost aduse în mod simbolic câteva semne legate de traficul de persoane. Între acestea amintim o cruce de lemn făcută dintr-o barcă de migranţi ajunsă la Lampedusa, un lanţ care aminteşte sclavia şi lipsirea de libertate, lumânări care reprezentau persoanele umane care şi-au pierdut viaţa în căutarea unui trai mai bun sau al libertăţii.
Seara s-a încheiat cu salutul pr. Michele de Salvia, directorul Migrantes al Diecezei de Vicenza.
          
Biroul de Presă / L'Ufficio Stampa

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.