Română | Italiano
AcasăŞtiri201818 Februarie: Duminica iertării şi sărbătoarea dragostei la români
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11553.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11553.jpg

Ştiri

Duminica iertării şi sărbătoarea dragostei la români

Duminica iertării şi sărbătoarea dragostei la români

Duminică, 18 februarie, a „Izgonirii lui Adam din Rai - Duminica Iertării”, Evanghelia ne-a îndemnat la postul deplin care include şi iertarea şi milostenia, ca expresii ale înfrânării şi jertfei, deopotrivă. Cu alte cuvinte Evanghelia vrea să ne arate că dacă voim să postim cu adevărat, suntem chemaţi mai întâi la îndreptare, la pocăinţă, să ne recuperăm relaţiile cu fraţii noştri, prieteni sau duşmani, vecini de aproape sau străini de departe, iertându-i şi cerându-le iertare.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Mihai David şi-a cerut iertare enoriaşilor după tradiţia monastică şi practica în seminariile teologice; ne-a îndemnat să lăsăm răutatea la o parte şi să îmbrăţişăm cu dragoste pe cei ce ne-au jignit, ne-au bârfit, ne-au nedreptăţit, etc; ne-a explicat că postire înseamnă şi înfrânarea de la tot ceea ce ne face să ne lipim inima aici pe pământ de bunurile trecătoare, care nu au nimic de-a face cu viaţa de dincolo şi deasemenea ne-a spus că trebuie să facem postul cu bucurie, cu entuziasm şi să nu fim trişti, având sentimentul că acesta ne zideşte, ne creşte sufleteşte. În această Duminică, enoriaşii care au venit să ia binecuvântarea pentru post, s-au îmbrăţişat, cerându-şi reciproc iertare şi urându-şi un post cu bucurie şi cu spor spiritual.
În Duminica anterioară, a „Înfricoşătoarei judecăţi”, părintele ne-a vorbit despre dragoste: „peste toate virtuţile şi peste toate faptele noastre cele bune trebuie să împărăţească dragostea, compasiunea şi mila, căci numai astfel vom putea urma cu adevărat lui Cristos în viaţa aceasta, iar la Judecata de Apoi să fim rânduiţi de-a dreapta Lui, pentru a moşteni pe veci Împărăţia Cerurilor”. A fost un prilej bun de a prelungi bucuria de la Sfânta Liturghie sărbătorind „Dragobetele”- sărbătoarea dragostei la români în Centenarul Marii Uniri. Evenimentul a fost oraganizat de Asociaţia Românilor „Hora”, oferta fiind destinată proiectului de Iconostas.
În timpul prânzului festiv, părintele Mihai ne-a vorbit despre ceea ce înseamnă „te iubesc”: ”Te iubesc înseamnă că îţi ştiu până şi cele mai profunde secrete şi nu te judec pentru ele... înseamnă că îmi pasă atât de mult de relaţia noastră încât lupt în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare secundă pentru ceea ce avem... înseamnă că ţin la tine suficient de mult pentru a nu-ţi da drumul, indiferent de cât de greu este drumul pe care mergem”, cu alte cuvinte „învăţăm şi creştem o dată cu problemele noastre, cu grijile şi nevoile noastre (copiii de educat, facturi de plătit, şcoală de făcut) pur şi simplu trăim, luptăm zilnic să meargem mai departe cu ajutorul lui Dumnezeu spre visul nostru, fără niciun dubiu că nu vom ajunge”. In final ne-a încurajat: „Iubirea trebuie dăruită şi asumată în toate formele ei, iar în viaţa reală dragostea trebuie construită.”
Ne-am bucurat să auzim definiţii celebre ale iubirii date de personalităţi ale culturii româneşti: Alexandru Vlahuţă, Nicolae Iorga, Constantin Brâncuşi, Camil Petrescu, Ionel Teodoreanu, Octavian Paler, Marin Preda şi frumoasa sinteză a lui Liviu Rebreanu din romanul „Jar”: „Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubeşti. Iubirea este o certitudine: te iubesc numai pentru că te iubesc; aici începe iubirea”; cu alte cuvinte „până ce nu te dăruieşti, n-ai cum să-ţi spui că ai cunoscut iubirea”. În final am ascultat cuvintele Sfântului Pavel despre „dragostea care nu cade niciodată” (1Cor. 13,4-8).
Claudia David

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.