Română | Italiano
AcasăŞtiri20184 Martie: Comunitatea de la Padova: din nou la Chiampo
Arhivă foto
Anul: 2021 » Eveniment: Botez în comunitatea din Padova » Titlu: 11698.jpg

Anul: 2021

Eveniment: Botez în comunitatea din Padova

Titlu: 11698.jpg

Ştiri

Comunitatea de la Padova: din nou la Chiampo

Comunitatea de la Padova: din nou la Chiampo

Dacă în comunitatea românească greco-catolică de la Padova s-a creat o tradiţie, anume aceea de a marca în luna februarie aniversarea Fecioarei de la Lourdes printr-un pelerinaj la Chiampo, în acest rând grupul s-a deplasat acolo pentru al şaptelea an consecutiv.Mai mult, în 2018 sunt amintiţi chiar 160 de ani de la evenimentele apariţiei Maicii Domnului la Lourdes. De ce la Chiampo? În anul 1935, fericitul Claudio Granzotto, călugăr franciscan cu studii şi cu profunde aplecări artistice, a clădit aici o grotă de Lourdes, care o copiază cu fidelitate pe cea originală din munţii Pirenei.
După Sf. Liturghie duminicală din 4 martie 2018 celebrată la Padova, un grup de credincioşidin comunitatea padovană s-au deplasat în acest pelerinaj. Dacă în zilele precedente zăpada, frigul şi vremea urâtă au învesmântat zona, ne-a fost dăruită –în sfârşit- o zi cu soare şi cu temperaturi mai prietenoase. Programul spiritual a început cu rugăciunea „Căii Crucii”, parcurgând în meditaţie sugestivele staţiuni marcate prin statui de bronz în mărime naturală.
Odată ajunşi în faţa Sfintei Fecioare din grota de Lourdes, grupul a rostit „Paraclisul Maicii Domnului”. Înainte de rugăciunea finală, fiecare a aşternut -într-un moment de tăcere- propriile intenţii în Inima Maicii Sfinte. Pelerinajul s-a încheiat cu masa de prânz, în care fiecare a împărtăşit cu ceilalţi din propriile provizii; fireşte, s-au bucurat de mare trecere bucatele tradiţionale româneşti.
Spre finele pelerinajului am cerut o impresie câtorva participanţi. Fără prea multe modificări, redau întocmai cuvintele lor:
„În pelerinaj la Chiampo a fost frumos, ca întotdeauna: ne simţim bine. Pentru mine, „Calea Crucii” a fost un pic suferindă. Privind la determinarea lui Cristos, mi-am spus că, dacă El poate să urce, atunci şi eu pot să îmi rezolv problemele”.
„A fost un pelerinaj plin de spiritualitate, un pelerinaj care ne-a adus mai aproape de Maica Sfântă, prin rugăciunea„Paraclisului” pe care i-am înălţat-o, o rugăciune extraordinară, care se recită destul de rar în cursul anului. În schimb „Calea Crucii” ne-a dus mai aproape de Isus, care a suferit pentru noi; chiar şi prin reprezentările care există la Chiampo în mărime naturală, am putut vedea şi parcurge –atât cu mintea, cât şi cu privirea- drumul de suferinţă pe care Domnul l-a străbătut”.
„Pelerinajul la Maica Sfântă este întotdeauna o mare mângâiere. Am venit aici purtând în suflet o intenţie anume, şi deja am avut semne că am fost ascultată. Îi mulţumesc din suflet şi o rog să mă vegheze în continuare pe mine şi pe cei dragi”.
„În pelerinaj este întotdeauna interesant; ne-am dori să fie o experienţă pe care să o repetăm mulţi ani de acum înainte.Ne-am rugat împreună şi acesta a fost lucrul cel mai important!”
„Aş spune că am fost norocoşi în privinţa vremii. Pelerinajul este foarte bine aşa cum este. Ca o sugestie pentru anii viitori, aş muta deplasarea mai înspre primăvară, pentru că în perioade precum aceasta nu poţi şti ce găseşti: când nu dai de zăpadă, dai de ceaţă”.
„Pentru mine, pelerinajul a mers foarte bine, atât din punctul de vedere al vremii, cât şi din acela al grupului: din an în an este tot mai bine!”
„Ne regăsim aici ca şi cum am fi fraţişi surori. Ne bucurăm de acest loc frumos: înainte de toate ne-am rugat şi trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a dăruit. Mă întrebamde câte ori am venit aici? Din 2011, am reuşit să ajungem în fiecare an pentru a ne ruga. Îi mulţumim Fecioarei Neprihănite!”
„În pelerinajul la Chiampo, ca de obicei, se simte o încărcătură emoţională specială, pentru că venim aici în fiecare an şireuşim să ajungem – în pofida micilor obstacole -. A fost foarte frumos!”
„Pelerinajul nostru la Chiampo a fost minunat! Ne-am simţit foarte bine, ca şi cum am fi fost o familie adevărată. Sunt momente spirituale foarte profunde şi nu pot decât să-mi exprim mulţumirea…”
          
Pr. Cristian F. Sabău, de vorbă cu: Laura Raita şi Nicola Gallinaro, Florica şi Călin Filimon, Maria D.Lepădatu, Francesco Marchi,ipod. Giuseppe Munarini, Lucia Pop şiOrania Stoica.

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.