Română | Italiano
AcasăŞtiri201811 Aprilie: Preoţi oaspeţi în comunitatea din Padova pentru celebrările pascale
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Liturghia popoarelor la Forlì » Titlu: 11131.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Liturghia popoarelor la Forlì

Titlu: 11131.jpg

Ştiri

Preoţi oaspeţi în comunitatea din Padova pentru celebrările pascale

Preoţi oaspeţi în comunitatea din Padova pentru celebrările pascale

Viaţa comunităţii noastre a fost animată în pragul Sfintelor Sărbători de Paşti prin tradiţionalele Slujbe din Săptămâna Mare, care ne-au dat posibilitatea de a nepregăti sufleteşte pentru întâmpinarea Învierii Domnului. Aceste slujbe au fost precedate de o pregătire pe care pr.Cristian Sabău ne-a făcut-o, astfel încât fiecare membru al comunităţii noastre să poată să-şi aducă aportul mic dar preţios în desfăşurarea feluritelor rânduieli.
Anul acesta au participat ca invitaţi speciali pr. Vasile Şoptea (Gorizia) în zilele de joi, vineri, sâmbătă şi duminică (5-8 aprilie 2018), şi pr. Marius Catrinţaşu (Padova) a doua zi de Paşti, în Lunea Luminată (9 aprilie).
În timpul celor trei zile „Mari” premergătoare Paştilor, la celebrările săvârşite de pr. Şoptea, am avut posibilitatea de a ne reaminti şi de a parcurge cu ochii minţii şi ai sufletului traseul suferinţei şi al sacrificiului lui Hristos. În Vinerea Mare, în timpul Slujbei Prohodului, am trecut cu toţii pe sub Epitaf, ca simbol al trecerii prin mormântul Mântuitorului, de la moarte la o Viaţă nouă. Cei care au participat sâmbătă seara la Utrenia Învierii au primit -la începutul slujbei- salutul din partea directorului Migrantes Padova, don Elia Ferro, care a venit pentru a ne ura sărbători cu Lumină şi Pace.
Fiind o comunitate nu foarte numeroasă dar unită, putem spune ca am trăit Noaptea Învierii cu bucuria specifică fraţilor ce se-adună pentru a celebra cel mai special eveniment al credinţei lor, deoarece -dacă Învierea n-ar fi avut loc, zadarnică ar fi credinţa noastră-. Oamenii au primit Lumina de la preoţi,ca simbol al unei vieţi noi şi al Bucuriei care, de două mii de ani, îmbracă acest eveniment universal. La sfârşitul slujbei Învierii, pr. Vasile a binecuvântat coşurile cu mâncare, obicei străbun care, iacă-tă, îl purtam cu noi prin lume, oriunde am fi împrăştiaţi. În final, am luat Paştile şi am încropit o mică agapă frăţească din ceea ce fiecare a adus. Duminica Paştilor a fost marcată de Liturghia specială de praznic, atmosfera continuând a fi una de sărbătoare. Întreaga comunitate i-a mulţumit şi îi este recunoscătoare pr. Vasile Şoptea, care a venit din Gorizia pentru a celebra alături de noi.
La Liturghia din Lunea Luminată, am avut parte de prezenţa pr. Marius Catrinţaşu, paroh al comunităţii româneşti romano-catolice din Padova. Sfinţia Sa a concelebratşi a rostit cuvântul de învăţătură. Mesajul dânsului a rămas ca o pecete a acestor celebrări.Învierea Mântuitorului Isus Hristos nu trebuie primită doar cu Speranţă, cât mai ales necesită şi aduce darul Credinţei; pentru creştini,viaţa omului cel vechi a fost schimbată ireversibil. Salutul „Hristos a Înviat!” – „Adevărat a Înviat!” continuă să lumineze întreaga perioada pascală, precum şi vieţile noastre.
Laura Raita

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.