Română | Italiano
AcasăŞtiri201812 Aprilie: Învierea Domnului 2018 în Friuli la Parohia românească de la Biserica San ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: “Paştile cele frumoase Paştile Domnului, Paştile!” la Forlì » Titlu: 11378.jpg

Anul: 2019

Eveniment: “Paştile cele frumoase Paştile Domnului, Paştile!” la Forlì

Titlu: 11378.jpg

Ştiri

Învierea Domnului 2018 în Friuli la Parohia românească de la Biserica San Cristoforo din Udine

Învierea Domnului 2018 în Friuli la Parohia românească de la Biserica San Cristoforo din Udine

Sărbătoarea Învierii Domnului este centrul vieţii spirituale şi în Diaspora românească din Europa, moment culminant al unui an pastoral şi spiritual, într-o lume ce îşi pierde pe zi ce trece sensul sărbătorii sfinte şi îndeosebi Ziua Domnului – Duminica – Dies Domini. Totul se comercializează şi necontenit atinge constant natura relaţiilor interumane, stilul de viaţă al tuturor persoanelor şi implicit al românilor, care nu au întotdeauna un „antivirus” actualizat care să răspundă prompt acestor ispite. Mulţi români din cea de-a doua generaţie nu îşi mai cunosc limba maternă, fundamentul pe care se clădeşte orice altă limbă străină şi mai ales formarea idintităţii şi a personalităţii copilului de azi pentru vrednicia adultului de mâine. Astfel, după mai bine de douăzeci de ani de formare a diasporei româneşti, vedem laturile pozitive şi laturile mai puţin îmbucurătoare, până la a constata în prezent chiar şi efecte negative ale emigraţiei, la nivel sufletesc, la nivelul integrităţii familiei şi la nivel spiritual sau al calităţii fericirii celor care odinioară plecaseră tocmai în căutarea acestei posibile fericiri, numită în general „un trai mai bun”.
„Omul încununuează întreaga creaţie a lui Dumnezeu”, spune P. F. Sa Card. Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite, şi că „Dumnezeu ne cheamă să stăpânim tot ceea ce a fost făurit şi nu să ne lăsăm stăpâniţi”.
Ca în fiecare an, din 2002 încoace, în zona Friuli la Udine, oraş situat în regiunea „Friuli Venezia Giulia”, Misiunea Română Unită „San Cristoforo” la Biserica San Cristoforo din centrul oraşului, situată în piazza cu acelaşi nume, românii s-au adunat în număr mare pentru Slujba Sfintei Învieri. Au venit atât din zonele limitrofe, cât şi de la mari depărtări (50-80 km) răspunzând cu prezenţa lor la apelul preotului "Paşi spre Lumina Învierii". Parohia este cunoscută şi după denumirea pe reţelele de socializare, în special pe fb: ParohiaUdine2002[https://www.facebook.com/parohiaudine2002/]
Slujba Sfintei Învieri cu Sf. Liturghie din Noaptea/Ziua de Paşti a umplut de bucurie sufletele celor prezenţi cu copiii de diferite vârste, astfel încât de mici să poată experimenta frumuseţea limbii materne şi trăirea valorilor creştine transmise de peste 2000 de ani, mai ales în sânul familiei în strânsă colaborare cu preotul din parohia sau misiunea pastorală din zona de reşedinţă.
Har şi pace tuturor credincioşilor care au participat la frumoasa pregătire a marelui praznic al Învierii Domnului la Udine în anul centenarului Marii Uniri şi al făuririi României Mari (1918-2018). L-am avut în mijlocul nostru pe P.S. Sa Virgil Bercea, responsabil cu Diaspora în cadrul Sinodului BRU, la Milano, luna trecută, cu acazia pelerinajului naţional al românilor Uniţi organizat la Bazilica Sf. Ambrozie, în 2018.
Zilele acestea am primit vestea îmbucurătoare a numirii de către Sf. Părinte Papa Francesco a primului Vizitator Apostolic pentru Diaspora Română Unită din Europa în persoana pr. dr. Cristian Dumitru Crişan, în prezent rector al Misiunii Române Unite din Paris.
Hristos a înviat!
P. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.