Română | Italiano
AcasăŞtiri201823 Aprilie: Întâmpinarea oficială al noului Episcop al forlivezilor – Mons. Livio ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului » Titlu: 11634.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului

Titlu: 11634.jpg

Ştiri

Întâmpinarea oficială al noului Episcop al forlivezilor – Mons. Livio Corazza

Întâmpinarea oficială al noului Episcop al forlivezilor – Mons. Livio Corazza

Duminică 22 aprilie, noul Episcop al Diecezei de Forli-Bertinoro mons. Livio Corazza a intrat în dieceză. Pelerinii au fost primiţi în Catedrala din Forli şi în Biserica Sfântului Francisc dată în folosinţă parohiei greco-catolice române.
Mons. Livio Corazza a fost numit de Papa Francisc; născut în Pordenone la 26 noiembrie 1953, face parte din Diecesa veneto-friuliană de Concordia-Pordenone.
Hirotonit preot în 21 iunie 1981, printre sarcinile cele mai importante pe care le-a avut sunt acelea de directorul Caritas-ului diecesan şi aceea de responsabil naţional cu raporturile cu Caritas-urile Europene în perioada 2007-2012.
Don Livio a luat cuvântul, la sfârşitul ritului de hirotonire la Concordia, pronunţând primul său discurs ca episcop. Primele sentimente exprimate au fost dificultatea pentru despărţire şi sentimentul neadecvării pentru noua sarcină. Apoi mons. Corazza a manifestat marea încredere şi gratitudine faţă de Dumnezeu, a mărturisit că a primit mult mai mult decât ar fi dăruit în serviciul său pastoral în dieceză. „Dumnezeu se revelează mai ales în săraci”.
Noul episcop a delineat imediat punctele fundamentale al iminentului său angajament în Romagna: „Voi continua cu alegerile făcute în aceşti ani de serviciu pastoral, cu o atenţie particulară faţă de săraci şi la construirea unei biserici cu adevărat sinodale, adică de ascultare, împărtăşire reciprocă şi dialog”.
Duminică 22 aprilie a fost o zi de sărbătoare cu multe întâlniri pentru mons. Corazza care dimineaţa a vizitat, în formă privată, Casa de odihnă Zangheri şi deţinuţii din închisoare. Apoi în biserica Buon Pastore (fosta noastră biserică pe durata de 15 ani) a luat prânzul cu nevoiaşii de la Caritas. După amiază în Piaţa Saffi a fost aşteptat de tineretul diecezei care l-a însoţit la Bazilica Sfântul Mercuriale pentru a aduce omagiu primului Episcop de Forli. De la Sfântul Mercuriale, mons. Corazza s-a deplasat la Primărie pentru salutul autorităţilor în numele cărora a vorbit primarul Davide Drei. De la Primărie a pornit procesiunea care a însoţit noul episcop în Catedrală. Aici a început Sfânta Liturghie cu citirea decretului de numire şi înscăunarea mons. Corazza. Au participat episcopii din toată Romagna.
Salutul autorităţilor şi oraşului în Piaţa Saffi
„Romagna este primitoare, te vei simţi bine”, mi-au spus mereu în aceste luni foştii mei enoriaşi din Concordia – Pordenone. Această primire te ajută să devii mai uşor romagnol. Aşa cum au devenit, in scurt timp, şi acei care sunt aici imigraţi, din alte zone din Italia şi din lume, pe motive familiare, de muncă sau din cauza situaţiilor dificile în ţările de origine.
În ceeace mă priveşte, în realitate, mai mult un emigrant sunt unul care se întoarce acasă, dacă e adevărat că Forli derivă din latinul: Forum Livii. Bine v-am regăsit!”
Predica în Catedrală
Episcopul a transmis: „Începutul misiunii mele debutează cu o coincidenţă cu adevărat providenţială, entuziasmantă şi care mă angajează în acelaşi timp.
Astăzi de fapt celebrăm a Patra Duminică după Paşte, aşa zisa „Duminica Bunului Păstor”, care azi ne invită să redescoperim, cu uimire mereu nouă, aceast mesaj pe care Isus l-a dat despre sine, recitind în lumina sfintelor patimi, morţii şi Învierii Sale. Isus se defineşte păstor. Isus nu e un simplu păstor ci este Păstorul cel bun. Şi este bun pentru că cunoaşte şi iubeşte oile. Le cunoaşte bine. Le cunoaşte pe nume. Această frază este repetată de mai multe ori.
Este sarcina mea, dacă vreau să imit şi să întrupez bunul păstor, să cunosc enoriaşii şi comunitatea. Într-o societate fără memorie şi caracterizată de grabă, a da timp necesar ascultării şi a te pune în empatie nu este în automat. Înseamnă să creezi stil nou în relaţii. Pentru aceasta cer tuturor ajutor, în mod particular tinerilor: ajutaţi-mă să trăiesc în primul rând stilul ascultării. A rămâne mereu conectat.
A asculta, a discerne şi a trăi sunt trei cuvinte pe care Papa Francisc ni le sugerează în această Duminică de rugăciune pentru vocaţii. Dacă vom şti să ascultăm pe Domnul, ascultarea nevoilor săracilor, ascultarea reciprocă, cu răbdare şi disponibilitate, vom şti să creem o comuniune solidă şi frăţească.
După ascultare care este sarcina Păstorului? A apăra şi a ţine unită turma. Este ceea ce voi încerca să fac. Dar pentru aceasta este nevoie de responsabilitatea tuturor, să ne punem în serviciu unul altuia. Fiecare să fie dispus să urmeze chemarea pe care Domnul i-a rezervat-o, fiecare să fie promt de a pronunţa în fiecare zi Da-ul lui. Adevăratul pericol este indiferenţa.”
Noul episcop al Diecezei Forli-Bertinoro conclude: „Continuăm să mergem împreună în numele Domnului, să rămânem uniţi întotdeauna, susţinuţi de Maria, Maica lui Isus şi mama noastră, aşa de dragă tuturor credincioşilor şi poporului din Romagna în mod particular.”
În această duminică, pentru românii din dieceza de Forli-Bertinoro au fost momente de profundă trăire sufletească şi de comuniune cu noul nostru Episcop.
          
Traducere în limba română: Pr. David Mihai
Biroul de Presă - L'Ufficio Stampa

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.