Română | Italiano
AcasăŞtiri20188 August: „Cea mai frumoasă zi din vacanţa mea”
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11574.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11574.jpg

Ştiri

„Cea mai frumoasă zi din vacanţa mea”

„Cea mai frumoasă zi din vacanţa mea”

Anul acesta, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur în limba italiană la Biserica „Santa Maria Assunta in cielo” din staţiunea maritimă Valverde de Cesenatico a fost celebrată în două date: 21 iulie şi 4 august. Parohul - responsabil cu unitatea pastorală a parohiilor din zona Cesenatico - Don Gian Piero Casadei a propus ca, începând de anul viitor, în perioada estivă celebrarea Liturghiei bizantine să fie săvârşită în fiecare lună. Vara este o timp prodigios pentru biserica din Valverde perioadă în care numeroşi credincioşi latini din nordul Italiei însufleţesc cu mult drag această biserică construită din dorinţa şi cu contribuţia turiştilor .
Sfintele Liturghii au fost oficiate de părintele Mihai David şi au concelebrat fostul paroh Don Giorgio Zammarchi la Liturghia din 21 iulie şi actualul paroh Don Gian Piero la Liturghia din 4 august. Au participat deasemenea Diaconul Don Andrea Delvecchio, cantorul parohiei greco-catolice româneşti din Forli - Ciprian Dronca, credincioşi italieni şi români.
Dumnezeiasca Liturghie în ritul bizantin are menirea de a uni în rugăciune creştinii de rit romano-latin cu creştinii de tradiţie orientală pentru a invoca unitatea creştinilor şi a cere Bunului Dumnezeu să sporească dorinţa de unitate a tuturor creştinilor. Transportaţi de frumuseţea mistică a Liturghiei orientale, credincioşii de rit latin au participat cu profundă intensitate spirituală, mărturisind la sfârşitul Luiturghiei: „Nu am mai participat niciodată la o Liturghie atât de frumoasă!”; „Nu ştiam că există o Liturghie atât de frumoasă!”; „Părintele Mihai ne învaţă să-l iubim pe Domnul.”; ”A fost o Liturghie foarte frumoasă şi foarte participată”; „Aceasta a fost cea mai frumoasă zi din vacanţa mea!”
Pentru noi a fost o deosebită bucurie să descoperim interesul şi implicarea cu care credincioşii de rit latin au dat răspunsurile la Liturghie, cerând să păstreze cărticica cu Liturghia pregătită special pentru aceste celebrări liturgice.
Sfânta Liturghie celebrată în ritul bizantin a reprezentat un prilej de a face cunoscută Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi misiunea Bisericii Române unite cu Roma, greco-catolice: unitate a tuturor creştinilor.
Mulţumind pentru ocazia oferită de a face cunoscută Biserica noastră, pr. Mihai a dăruit parohului don Gian Piero o copie a icoanei Maicii Domnului cu trei mâini relatând istoria acestei icoane: în secolul IX, în perioada iconoclaştilor, Sf. Ioan Damaschinul ţinea cuvântări şi susţinea apologii pentru apărarea icoanelor. Din acest motiv Califul Damascului, umplându-se de mânie a poruncit să-i fie tăiată mâna dreaptă, iar mai apoi să fie spânzurată în piaţa din mijlocul cetăţii. Sfântul Ioan a cerut tiranului mâna cea tăiată şi a primit-o. A intrat în camera sa de rugăciune şi căzând înaintea sfintei icoane a Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, a cerut din adâncul inimii Maicii Domnului să-l vindece. Sfântul a adormit şi a avut un vis în care Măicuţa Sfântă i-a promis vindecarea grabnică. Trezindu-se din somn, Sf. Ioan Damaschinul a constatat că mâna lui era nevătămată. Drept mulţumire a adăugat la icoana Maicii Domnului o a treia mână. Parohul Don Gian Piero a mulţumit în numele enoriaşilor şi a parohiei părintelui Mihai pentru preţiosul servici pastoral spunând „şi tu eşti a treia mână pentru noi”.
După Sfintele Liturghii concelebranţii şi enoriaşi ai parohiei s-au bucurat de savoarea bucatelor tradiţionale româneşti şi romagnole participând la o agape creştin.
Miercuri, 8 august, părintele Mihai a condus Adoraţia Euharistică cu meditaţie şi mărturisiri care a devenit o întâlnire săptămânală specială în Biserica „Santa Maria Assunta in cielo”: o oră dedicată Domnului nostru Isus Cristos.
Claudia David

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.