Română | Italiano
AcasăŞtiri20183 Septembrie: Triveneto. Întâlnire la început de An Nou bisericesc
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Mostra fotografică continuă.... » Titlu: 11340.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Mostra fotografică continuă....

Titlu: 11340.jpg

Ştiri

Triveneto. Întâlnire la început de An Nou bisericesc

Triveneto. Întâlnire la început de An Nou bisericesc

Duminică, 2 septembrie 2018, preoţii greco-catolici români din regiunea ecleziastică Triveneto s-au întâlnit la Sanctuarul "Madonna di Monte Berico" din Vicenza pentru o după amiază de fraternitate şi colegialitate. Gazda întâlnirii a fost pr. dr. Raimondo Rudolf Salanschi, responsabil zonal şi păstor al comunităţii române unite din Vicenza. Iniţiativa a debutat cu o vizită ghidată la sanctuarul marian, ocazie cu care rectorul aşezământului Pr. Giuseppe Zaupa ne-a împărtăşit importanţa culturală, artistică, dar mai ales spirituală a acestui loc în istoria oraşului şi a întregii regiuni. Acest moment de împărtăşire a fost cu atât mai profund şi mai intens, cu cât ne aflăm între două mari sărbători mariane din tradiţia noastră bizantină, şi nu numai: Adormirea Maicii Domnului şi Naşterea Sf. Fecioare.
După această parte spirituală, preoţii români s-au regăsit în apropierea sanctuarului pentru câteva discuţii şi un moment fratern. Această a doua parte a întâlnirii a început cu felicitările colegiale transmise părintelui Vasile Alexandru Barbolovici cu ocazia obţinerii doctoratului în teologie la Universitatea Pontificală „Antonianum” din Roma, specializarea Studii Ecumenice. Teza de doctorat a pr. Vasile, "Storia ed Eclesiologia delle Unioni" (Istoria şi Ecleziologia Unirilor),aduce o serie de noutăţi foarte interesante care pot crea noi punţi între Biserici. Chiar dacă acest moment de bucurie şi sărbătoare a fost organizat un pic mai târziu, a fost binevenit întrucât am putut obţine câteva idei dincolo de momentele încărcate de emoţie ale prezentării. Noul doctor în teologie ne-a mărturisit că această lucrare urmează să fie publicată şi în limba română şi, de asemenea, va fi tradusă în limba engleză, dovadă a faptului că tema tratată se bucură în continuare de mare interes şi este de actualitate, în ciuda trecerii a peste cinci sute de ani. Un alt punct atins în discuţii a fost incendiul care a devastat Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Toţi cei prezenţi şi-au manifestat solidaritatea cu fraţii de acasă şi, mai ales, cu PS Virgil Bercea.
Întâlnirea s-a încheiat cu cina oferită de gazda întâlnirii, căruia îi mulţumim şi pe această cale pentru generozitate. Bineînţeles, nu au lipsit tortul şi şampania care au făcut ca sărbătoarea să fie completă.
Pr. Ionut Ursuleac

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.