Română | Italiano
AcasăŞtiri20185 Noiembrie: COMUNICAT DE PRESĂ. Centenarul Marii Uniri a românilor (1918-2018), în ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Mostra fotografică continuă.... » Titlu: 11337.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Mostra fotografică continuă....

Titlu: 11337.jpg

Ştiri

COMUNICAT DE PRESĂ. Centenarul Marii Uniri a românilor (1918-2018), în Friuli la Udine: DINCOLO DE GRATII / “OLTRE LE SBARRE”

COMUNICAT DE PRESĂ. Centenarul Marii Uniri a românilor (1918-2018), în Friuli la Udine: DINCOLO DE GRATII / “OLTRE LE SBARRE”

COMUNICAT DE PRESĂ
“OLTRE LE SBARRE” / DINCOLO DE GRATII
Centenarul Marii Uniri a României (1918 – 2018) în Friuli la Udine
Misiunea Română Unită cu Roma “San Cristoforo” în Friuli la Udine din anul 2002, în colaborare cu Arhiepiscopia de Udine şi cu Centrul Internaţional de Studii asupra Culturii Române de la Universitatea de studii din Udine
organizează
evenimentul intitulat DINCOLO DE GRATII / “OLTRE LE SBARRE”, care cuprinde câteva momente în amintirea CENTENARULUI MARII UNIRI a ROMÂNILOR (1918-2018).
Programul cultural şi artistic:
-          29.10.2018 – 11.11.2018 – expoziţia fotografică cu imagini din spaţiul român, intitulată “MARAMUREŞ” a fotografului Octavian Vasile POP, ce se află la “Atrio di Palazzo Antonini” (Via Petracco 8 - Udine)
-          inaugurarea Anului Academic 2018/2019: cu studenţii cursurilor de limbă şi literatură română cu participarea prof. Alessandro Zuliani şi a d.nei prof. Raluca-Mihaela Levonian, noul lector la Udine, trimisă de I.L.R.).
-          vineri 9.11.2018 – “Chiesa di San Cristoforo”, la ora 17.30, prezentarea cărţii de poezii în traducerea italiană Le sbarre, le mie croci. Poesie dal gulag romeno (1951-1964) de Ioan Ploscaru, Ed. Feeria, Firenze. Întâlnirea va fi moderată de: prof. Cristina Marginean Cocis (autoarea romanului Zero Positivo, Gaspari Ed. 2016 deja prezentat la Salonul Internaţional de carte de la Torino, 2017) în dialog cu unul dintre îngrijitorii ediţiei italiene, prof. Marco Dalla Torre, invitat special de la Milano. Momentul poetic va fi însoţit la chitara clasică de către tânărul Marian Tătatru, din Udine, elev al maestrului Laurenţiu Storica de la Trieste.
-          Vor fi de faţă autorităţi civile şi ecleziastice, Preasfinţia Sa Mons. Andrea Bruno Mazzocato, Arhiepiscop de Udine; domnia sa Cosmin Victor Lotreanu, Consul General al României la Trieste; domnia sa Pietro Fontanini, Primarul oraşului Udine; Mons. Luciano Nobile, Canonic al Catedralei din Udine. Ajunge de la Paris părintele dr. Cristian Dumitru Crişan, Vizitatorul Apostolic pentru credincioşii Români Uniţi din Europa Occidentală şi Coordonatorul naţional pe Italia al Comunităţilor Române Unite;
Un ex-cursus istoric asupra Centenarului Marii Uniri a românilor va fi prezentat de către arh. Paolo Tomasella, responsabil pe plan cultural (assessore alla cultura) al Comunei Montereale Valcellina (PN).
-          în piaţa San Cristoforo, în zona din faţa bisericii San Cristoforo, începând cu orele 19.30 va avea loc un scurt spectacol de dansuri folclorice române şi friulane cu participarea grupului folcloric român “Voie bună” din Sacile şi a grupului folcloric friulan “Pasian di Prato” din Pasian di Prato şi prezenţa specială a fraţilor Onofrei (Caroline şi Emanuel Mihai) cu un moment artistic ce va cuprinde un dans de societate.
Evenimentul a obţinut patronajul Ambasadei Române de la Vatican; patronajul Consulatului Generale al României la Trieste; patronajul Primăriei oraşului Udine şi patronajul Universităţii de studii din Udine.
Pentru Universitatea de studii di Udine
Prof. asociat Alessandro Zuliani
______________________________________________
pr. Ioan prof. Marginean Cocis
Misiunea Română “San Cristoforo” în Friuli la Udine/Biserica San Cristoforo
Piazza San Cristoforo / Vicolo Sillio 3/A
33100 UDINE
Ufficio stampa/Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.