Română | Italiano
AcasăŞtiri201811 Noiembrie: Vice Preşedintele Conferinţei Episcopale din România, S.E.Rev.mons. Ioan ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord » Titlu: 11579.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord

Titlu: 11579.jpg

Ştiri

Vice Preşedintele Conferinţei Episcopale din România, S.E.Rev.mons. Ioan Robu, în parohia Roma Nord

Vice Preşedintele Conferinţei Episcopale din România, S.E.Rev.mons. Ioan Robu, în parohia Roma Nord

Celebrăm Centenarul Marii Uniri, cinstim valorile României
În dimineaţa zilei de 10 noiembrie 2018, la Basilica Papală Santa Maria Maggiore s-a ţinut o Sf. Liturghie cu ocazia vizitei ad Limina Apostolorum, a Episcopilor catolici de rit roman şi bizantin din România, la care am fost cu bucurie împreună slujitor.
În aceaşi zi, seara, parohia Roma Nord, „Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan”, şi Centrul Cultural şi Spiritual român bizantin, a fost gazda unui frumos eveniment în cinstea Marii Uniri şi a Centenarului. Evenimentul a fost organizat de către Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, împreună cu parohia noastră. Ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru pe Excelenţa Sa, Ambasador Liviu-Petru Zăpîrţan care a ţinut diverse prelegeri în diferitele momente ale serii.
Introducerea şi deschiderea evenimentului a fost facută de subsemnatul. Apoi a vorbit E. Sa Rev. mons. Ioan Robu, vicepresedintele conferinţei episcopale apoi a urmat doamna director general a asociaţiei Romfilatelia, Cristina Popescu care a făcut o prezentare de timbre dedicată fericitului Vladimir Ghika, după care au urmat cele cinci prezentări de carte. Preasfinţitul dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei de Cluj-Gherla a prezentat cartea Cardinalului nostru Iuliu Hossu – La nostra fede è la nostra vita; pr. dr. Vasile Barbolovici a prezentat cartea – Il concilio di Ferrara – Firenze; Isidor Iacovici a vorbit despre Episcopul Anton Durcovici; domnul ambasador prof. univ. Liviu-Petru Zăpârţan a prezentat cartea Papei Francesco – Despre lume şi Europa şi domnul Ştefan Ionescu a vorbit despre Biserica Margareta din Mediaş.
Desigur, în mijlocul nostru au fost prezenţi şi alţi episcopi romano-catolici din România, amintim pe E. Sa Mons. Jozsef-Csaba Pal, episcop de Timişoara şi din Moldova a fost E Sa Mons. Anton Coşa, şi E. Sa Mons. Petru Gherghel din Iaşi, preasfintitul Vasile Bizau, episcop Român Unit de Maramures, impreună cu alţi episcopi. Au fost prezenţi un sobor de preoţi: pr. Ionică Pop, pr. Lucian Lechinţan, pr. Vicenzio Lai, diaconul şi secretarul episcopului de Cluj Gherla, Marius Câmpean şi secretarul general al Congregaţiei episcopale, pr. Francisc Ungureanu, diaconul Dan Pisuc, şi altii. Moderatorul acestui eveniment a fost subsemnatul.
A doua parte a serii a continuat cu un frumos program artistic susţinut de grupul „Arpeggio & Roua”, de corul studenţilor teologi de la Colegiul Pontifical Pio Romeno şi de interpreţii de muzică populară Nae Leonard şi Vasile David.
Ca la fiecare eveniment găzduit de parohia noastră şi de această data programul s-a încheiat cu o masă bogată cu produse tradiţionale româneşti.
S-a dat şi un comunicat de presă în care se aminteşte de evenimentul nostru din data de 10 noiembrie, comunicat transmis de pr. Francisc Ungureanu, secretar general.
La final, parintele paroh a multumit înaltpreasfinţiilor lor episcopi, autoritaţilor civile locale, tuturor celor prezenţi şi celor implicaţi în bunul mers al evenimentului. La final s-a dat anunţul pentru concertul de Crăciun care va avea loc în parohia noastra pe data de 9 decembrie 2018.
S-a amintit cu bucurie - ca semn de comuniune şi continuitate în cadrul BRU-Italia - ca la Udine, tot cu ocazia Centenarului, Misiunea Română Unită „San Cristoforo” la Udine (FVG) fondată în anul 2002, prin grija pr. Ioan Mărginean-Cociş şi a d.nei preotese Cristina, au reuşit să organizere un eveniment original intitulat ,,Dincolo de gratii,, în data de 9 noiembrie 2018 la biserica San Cristoforo din centrul oraşului.
Mulţumim tuturor participanţilor şi sperăm să putem continua tot mai bine pe calea cunoaşterii reciproce, a prieteniei şi a comuniunii tot mai concrete şi frumoase care să contribuie la îmbunătăţirea vieţii noastre private şi comunitare.
Pr. Serafim Iulian Vescan

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.