Română | Italiano
AcasăŞtiri201115 Martie: Pelerinajul anual al Comunităţilor parohiale româneşti greco-catolice din ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11557.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11557.jpg

Ştiri

Pelerinajul anual al Comunităţilor parohiale româneşti greco-catolice din Italia la Moaştele Sf. Anton de Padova

Pelerinajul anual al Comunităţilor parohiale româneşti greco-catolice din Italia  la Moaştele Sf. Anton de Padova

Pelerinajul credincioşilor români la Bazilica Sfântului Anton din Padova, în cel de-al V-lea an consecutiv, a fost pentru credincioşii români care trăiesc în Italia un moment de reculegere, de rugăciune intensă, de pregătire spirituală prin taina sfintei mărturisiri şi de manifestare a deplinei comuniunii între numeroasele Comunităţi parohiale româneşti răspândite pe teritoriul italian. Această trăire în comuniune şi bucuria de a fi pelerini în minunata bazilică a sfântului Anton din Padova este pentru mulţi o împlinire a viselor copilăriei, de pe vremea când, din glasuri de copii, se îndreptau rugăciuni curate către sfântul Anton, ca fiind considerat puternic mijlocitor către Dumnezeu.
Bucuria pelerinajului pentru credincioşii români este confirmată şi arătată prin celebrarea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii a Sf. Vasile cel Mare, în limba română, în prima duminică a Postului mare, cunoscută cu numele de “Duminica ortodoxiei”. Părintele spiritual al pelerinajului din anul acesta a fost Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, care ne-a adus în mijlocul nostru, cu o aleasă bunătate, răbdare şi dragoste, prin Sfânta Jertfă liturgică, pe Hristos mistic, prezenţă vie care ni se dăruieşte spre cuminecare. Alături de Sfinţia sa şi de preoţii parohi ai comunităţilor româneşti din Italia (vezi http://www.bru-italia.eu/news_106_ro.php), anul acesta a fost cu noi şi pr. prof. dr. Caludiu Pop, Rector al Colegiului Pio Romeno şi Coordonator naţional al Comunităţilor româneşti greco-catolice din Italia.
Cinstea, devoţiunea şi rugăciunile intense pe care credincioşii de pretutindeni le adresează sfântului Anton sunt cunoscute la nivel internaţional, depăşind cu mult, la nivelul poporului dreptcredincios mai ales, “graniţele” confesionale pe care Biserica le are încă în cadrul istoriei.
Venind din diferite oraşe ale Italiei, enoriaşii au dobândit acea unanimitate a credinţei şi a spiritului tipică Evangheliei, preamărind împreună cu păstorii lor pe Dumnezeu şi pe alesul Său sfântul Anton, cum frumos răsună şi cântarea adresată acestuia. De la Roma până în nord la Udine, comunităţile parohiale au format pentru o zi o mare comunitate în rugăciune.
Cu evlavie şi curată credinţă, fiecare pelerin s-a apropiat de moaştele sfântului Anton, exprimându-şi cererea, mulţumirea sau păsul ce-l apăsa pe suflet, cu încrederea că este ascultat.
Scaunul de spovadă a fost un alt moment important, unde credincioşii ş-au mărturisit păcatele cu frică de Dumnezeu încredere în iertarea dumnezeiască, unii pentru prima dată în viaţa lor, deoarece Sanctuarul oferă deseori acest har deosebit celor care se lasă pătrunşi de prezenţa divină într-un loc atât de plăcut lui Dumnezeu.
Pelerinajul s-a încheiat cu o agapă frăţească în sala din complexul numit “Casa del fanciullo”, prin servirea unor mâncăruri de post pregătite cu aleasă dragoste şi pricepere de femeile - mironosiţele zilelor noastre, aş spune – din fiecare parohie, avându-i între noi pe Preasfinţitul Episcop de Lugoj Alexandru Mesian venit cu aceast prilej din România, pe Excelenţa Sa mons. Antonio Mattiazzo, Arhiepiscop de Padova, care a sosit la sfârşit cu dorinţa de a saluta pelerinii şi preoţii veniţi şi în acest an la Padova.
În aceast al V-lea an în care s-a organizat “Pelerinajul Comunităţilor parohiale româneşti greco-catolice din Italia la moaştele sfântului Anton de Padova” se încheie cu mulţumirea de a fi petrecut o zi mai aproape de Dumnezeu prin rugăciune, prin comuniune între noi, prin întărirea legăturilor de prietenie şi cu dorinţa de a ne revedea anul viitor, plini de zel misionar şi cu dorinţa de a-L preamări pe Dumnezeu oriunde ne-am afla.
Doamne binecuvântează pe servii Tăi, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Pr. Ioan Mărginean-Cociş (Udine)

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.