Română | Italiano
AcasăŞtiri201816 Noiembrie: Zelarino (Veneţia): Tinerii, emigrarea şi Biserica
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Sărbătoarea Popoarelor 2019 - la Roma » Titlu: 11411.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Sărbătoarea Popoarelor 2019 - la Roma

Titlu: 11411.jpg

Ştiri

Zelarino (Veneţia): Tinerii, emigrarea şi Biserica

Zelarino (Veneţia): Tinerii, emigrarea şi Biserica

La iniţiativa Comisiei "Migrantes" din regiunea Triveneto (Italia), în ziua de 15 noiembrie 2018, la centrul pastoral "G. Urbani" din Zelarino (Veneţia), s-a desfăşurat întâlnirea operatorilor pastorali prezenţi în zona de nord-est a Italiei, având ca temă: "Tineri în migraţie şi credinţă".
Deşi pare "nou", fenomenul migraţiei a constituit dintotdeauna factorul fundamental care a schimbat fizionomia unui popor. Această schimbare nu are consecinţe doar pe plan socio-economic, ci şi în ambientul religios.
În faţa acestui fenomen, Biserica nu a rămas neutră. În cadrul Conferinţei Episcopale Italiene există de peste 25 de ani o comisie specială (Comisia "Migrantes"), care încearcă în diverse moduri să fie un mediator între cei care vin (imigranţi) şi cei care pleacă (emigranţi). Prin implicarea ei directă, Biserica vrea să arate prin gesturile şi sacrificiile sale că este aproape de toţi aceia care sunt nevoiţi să caute un trai mai bun şi demn, despărţindu-se de propria ţară, lăsând în urmă o istorie şi, în acelaşi timp, aflându-se în faţa noilor provocări. Însă aceste provocări nu rămân doar de partea celor care emigrează, ci şi pentru acele popoare care sunt nevoite să gestioneze fenomenul migraţiei.
Cu aceste gânduri, responsabilii diecezani ai Oficiilor "Migrantes" din 15 dieceze din nord-estul Italiei (Triveneto), împreună cu preoţii care păstoresc comunităţile de emigranţi, s-au întâlnit la centrul pastoral din Zelarino (Veneţia) pentru a oferi o atenţie specială tinerilor migranţi.
Tema întâlnirii ("Tineri în migraţie şi credinţă") a invitat participanţii la o reflecţie specială asupra tinerilor migranţi, ţinând cont de faptul că, în anul 2016, statisticile identificau circa 815.000 de elevi şi studenţi străini prezenţi în Italia, dintre care circa 50% sunt născuţi pe teritoriul Italiei.
Introducerea în această temă a revenit episcopului emerit de Bressanone, Mons. Luigi Bressan, episcopul delegat al Conferinţei Episcopale pentru regiunea Triveneto. Au urmat intervenţii din partea pr. Bruno Baratto (Treviso), care a ilustrat prin grafice statistice influenţa migranţilor asupra vieţii sociale şi religioase din Italia, a pr. Elia Ferro (Padova), care a prezentat aspecte referitoare la socializare şi credinţă, precum şi a pr. Nicola Ban (Gorizia), responsabil cu pastoraţia tineretului din regiunea Triveneto, care a insistat asupra contextului pastoral.
După aceste aprofundări, au urmat câteva mărturii din partea unor tinere: Zhang Yi Angelica (China), Laphidil Twamasi (Ghana) şi Angela Madushani (Sri Lanka).
Programul zilei a continuat cu laboratoare de discuţii, în grupuri specifice spiritualităţii şi provenienţei (asiatici, africani, europeni de rit latin, europeni de rit grec şi un grup feminin). Pe lângă multe alte aspecte, participanţii au subliniat şi faptul că migranţii se împart în trei categorii: tineri din primele generaţii, care de la un an la altul au o conştiinţă mai degrabă de indigen decât de emigrat; tineri care vin şi caută sprijinul în comunităţile de provenienţă; tineri care, deşi au părinţii şi rudele în Italia, emigrează spre alte ţări.
O altă faţă a tinerilor migranţi este tocmai acea de a stabili segmentul de vârstă. În acest sens, pentru europeni, vârsta tinereţii devine din ce în ce mai generoasă (de la 18 la 35 de ani, în Italia). În schimb, pentru africani şi asiatici, vârsta de 35 de ani nu este departe de surprinzătoarea şansă de a deveni bunici. Aşadar, a discuta despre tineri la nivel global nu este atât de uşor. Însă ceea ce este comun tuturor tinerilor din orice parte a lumii este acel drept de a fi ascultaţi.
Cu ce aşteptări pleacă tinerii la drum? Care este locul lor în societate? Ce le oferă societatea? Ce le poate oferi Biserica şi oratoriile? Care este raportul lor cu comunităţile de origine? Aceste întrebări nu aşteaptă răspunsuri doar din partea Bisericii şi a păstorilor acestor comunităţi, ci ne privesc pe fiecare în parte, deoarece a oferi răspunsuri tinerilor înseamnă a le încredinţa o istorie încărcată de atâtea valori socio-culturale şi religioase. Pentru aceşti tineri, Biserica a dedicat un sinod în care ei au fost nu doar protagonişti, ci şi colaboratori pentru idealurile evanghelice. Biserica şi omenirea au nevoie de entuziasmul şi curajul lor. Aceşti tineri sunt oglinda Bisericii de mâine, dar şi membri ascunşi ai comunităţilor noastre de astăzi.
Cu siguranţă, operatorii pastorali s-au întors de la această întâlnire cu o dorinţă clară: aceea de a fi mai aproape de tineri, sprijinindu-i nu doar în procesul de integrare într-o societate, ci mai ales în viaţa de credinţă.
Din partea Protopopiatului greco-catolic de Triveneto au fost prezenţi preoţii: Pr. Vasile Alexandru - Barbolovici, pr. Raimondo Salanschi, pr. Vasile Şoptea, pr. Dumitru Petrovan, pr. Vasile Nistor şi pr. Alexandru Şuteu.
Pr. Valentin Aenoaei, Monfalcone (GO)

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.