Română | Italiano
AcasăŞtiri20181 Decembrie: Mesajul ambasadorului George Bologan cu prilejul Zilei Naţionale şi a ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11614.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11614.jpg

Ştiri

Mesajul ambasadorului George Bologan cu prilejul Zilei Naţionale şi a Centenarului Marii Uniri

Mesajul ambasadorului George Bologan cu prilejul Zilei Naţionale şi a Centenarului Marii Uniri

AMBASADA ROMANIEI
(în Republica Italiană)
[100] 1918-2018 | SARBATORIM IMPREUNĂ
Dragi compatrioţi,
Stimaţi prieteni,
Acum, la 100 de ani de la Marea Unire, Ziua Naţională este înainte de toate un recurs la memorie, la rememorarea faptelor înaintaşilor cu o cuvenită reverenţă faţă de cei care au scris cu sângele lor paginile de istorie ale neamului făurind astfel Marea Unire la 1 Decembrie 1918, momentul în care această coeziune latentă până atunci a poporului roman a găsit prilejul, sperat de veacuri, de a primi forme instituţionale şi recunoscute internaţional. A fost considerat un miracol, o victorie edificată din nenumărate înfrângeri, dar un miracol care nu ar fi avut cum să se nască fară miracolul mult mai adânc al certitudinii că nu ne îndoim niciodată de unitatea noastră. La 1 decembrie 1918, la Marea Adunare de la Alba Iulia, Iuliu Maniu spunea:
Vrednicia neamurilor, prin urmare şi a noastră, se judecă după temeinicia hotărârilor ce le iau, după măsura de înălţare sufletească cu care se alătură la aceste hotărâri şi după stăruinţa, cu care se silesc a înfăptui hotărârile luate. Veşnicia noastră o vom dovedi.
Iuliu Maniu a crezut în destinul neamului său alături de ceilalţi ,,creatori de tară”’ din 1918 şi a nutrit speranţa că generaâiile care urmau să vină, între care se numără şi a noastră, vor duce mai departe înfăptuirea acelui destin.
Nu sunt un depozitar al adevărului istoric şi nici un judecător al trecutului, dar sunt convins că dacă vrem să cinstim cu adevărat faptele înaintaşilor si să ne ridicăm la înălţimea mostenirii pe care ne-au lăsat-o, avem datoria să ne asumăm la rândul nostru ţinte la fel de înalte. Doar punându-ne resursele în slujba societăţii putem contribui cu toţii, oameni de stat, clasă politică, elite din toate domeniile - la propăşirea Romaniei până la următorul Centenar. Anul 1918 ne arată în mod exemplar că atunci când interesele naţionale, iar nu cele mărunte, de grup, sunt puse în centrul viziunii politice, România face paşi uriaşi înainte şi îsi capătă locul pe care îl merită între naţiunile lumii întregi.
În epoca noastră, singura şansă este să reînvaţăm de la cei de acum 100 de ani să credem în destinul nostru comun care, atunci ca şi acum, este unul european. Aceasta a fost filosofia faptelor care au ilustrat istoria de la 1918 dar, la fel ca şi atunci, trăim astăzi într-o lume care pare să-şi caute noi rosturi, noi curente de gândire îşi fac loc în dezbaterea publică iar decidenţii politici încearcă să caute răspunsuri la probleme născute din noi provocări. Toate aceste lucruri ne vizează în mod direct, la fel cum ne vizau şi la sfârsitul lui 1918, şi doar o unitate deplină în stabilirea noilor repere ale dezvoltării noastre ca stat şi naţiune poate să ne ţină pe traiectoria pe care ne-am fixat aspiraţiile în Decembrie 1918. Această unitate nu înseamnă uniformizare, nu înseamnă stabilirea unui fals numitor comun, ci fixarea unor coordonate clare, asumate de noi toţi, prin care să desăvârşim ce au început înaintaşii nostri în 1918 în singurul loc unde putem face acest lucru: civilizaţia occidentală.
Stimaţi concetăţeni,
Acum, în pragul Marilor Sarbători de la sfârşit de decembrie, vă urez ca acestea să-şi reverse harul asupra dumneavoastră şi celor dragi, să vă aducă liniştea inimii şi a minţii, să vă sporească sănătatea şi belsugul, să vă indeplinească gândurile şi speranţele. Fiţi responsabili pentru azi şi pentru mâine şi duceţi în lume, cu mândrie, numele de roman.
George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Italia

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.