Română | Italiano
AcasăŞtiri20182 Decembrie: Sărbătoarea României Mari în Romagna
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: „Ne jucăm, învăţăm şi creştem împreună” » Titlu: 11469.jpg

Anul: 2019

Eveniment: „Ne jucăm, învăţăm şi creştem împreună”

Titlu: 11469.jpg

Ştiri

Sărbătoarea României Mari în Romagna

Sărbătoarea României Mari în Romagna

Pentru a sărbători Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, la fel ca acum 100 de ani, din toate colţurile României noastre dragi, au pornit spre Alba Iulia români călare şi în căruţe, cu mic cu mare. Şi noi românii din diaspora românească din Romagna am fost uniţi cu sufletele şi inimile la Alba Iulia - cetatea neamului românesc.
Micuţii românaşi ai Parohiei “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Forli nu au ajuns la Alba Iulia pe 1 Decembrie ci doar la Ravenna, iar Duminică 2 decembrie la Forli şi la Cesena unde, împreună cu români din Moldova de dincoace şi dincolo de Prut, Ardeal şi Ţara Românească, au sărbătorit Centenarul Marii Uniri.
Într-o atmosferă de unitate sufletească am intonat Imnul de stat al României. Îmbrăcaţi în straie populare, copiii au susţinut un recital dedicat Centenarului; am vorbit despre semnificaţia Marii Uniri, iar pr. paroh, susţinut de întreaga adunare, a cântat: “Vin colindătorii”, “Nu uita că eşti român”, “Doamne, ocroteşte-i pe români”, “Treceţi batalioane române Carpaţii”, “Noi suntem români”, “Transilvanie frumoasă” şi în final “Hora Unirii”.
Sufletele şi inimile noastre, ale tuturor românilor din Romagna, au fost unite, au fost la Alba Iulia-n Ardeal aşa cum au fost şi rămân pentru veşnicie şi cele ale iluştrilor noştri înaintaşi Pss.Iuliu Hossu şi Iuliu Maniu.
Înaintaşii noştri au luptat şi au realizat Marea Unire de la 1918. După 100 de ani, noi aici, departe de România noastră dragă, în Diaspora română din Italia, avem datoria să menţinem unite sufletele românilor! Să rămânem uniţi de idealurile noastre româneşti, să nu ne lăsăm dezbinaţi dragi Români!
La 100 de ani de la Marea Unire avem obligaţia morală de a păstra ceea ce înaintaşii noştri au realizat, avem datoria de a rămâne uniţi indiferent de confesiune, religie sau condiţie socială! Deasemenea trebuie să ne luăm legământul de a nu lăsa copiii noştri să uite cât de dulce şi frumoasă este limba românească, de nu-i lăsa să uite Istoria Adevărată a neamului nostru românesc, de a nu-i lăsa să uite tradiţiile străbune, de a nu le permite să uite că sunt Români! Să ne preţuim ţara şi să credem în viitorul României, “între noi să nu mai fie/decât flori şi armonie”.
Aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu!!
La mulţi ani România! La mulţi ani românilor de pretutindeni!
Claudia David

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.