Română | Italiano
AcasăŞtiri20188 Decembrie: Susţinerea Tezei Doctorale în Mariologie Ecumenică al pr. Ionuţ Blidar
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: A 14-a „Sărbătoare a Sărbătorilor” în Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Cesena » Titlu: 11368.jpg

Anul: 2019

Eveniment: A 14-a „Sărbătoare a Sărbătorilor” în Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Cesena

Titlu: 11368.jpg

Ştiri

Susţinerea Tezei Doctorale în Mariologie Ecumenică al pr. Ionuţ Blidar

Susţinerea Tezei Doctorale în Mariologie Ecumenică al pr. Ionuţ Blidar

În dimineaţa zilei de 5 decembrie 2018 am avut bucuria de a susţine teza de doctorat în Sfânta Teologie, cu specializarea Ecumenism şi Mariologie. Evenimentul a avut loc în cadrul Universităţii Pontificale Antonianum din Roma. Lucrarea evocă Neprihănirea Fecioarei Maria în lumina tradiţiei vechi latine şi greco-bizantine, începând din secolul al II-lea până în secolul al XIV-lea.
În prezentare am folosit o serie de imagini din iconografia latină a Arborelui lui Iesei arătând cum Maica Domnului este sinteza întregului Vechi Testament purtând în sine şi chemarea de la început a omului, aceea de a deveni deplin icoana Cuvântului lui Dumnezeu şi de a primi acest Cuvânt, de a-l întrupa. Maria este de asemenea primul rod anticipat al Pomului Vieţii, al Jertfei biruitoare a lui Isus pe Cruce.
Membrii comisiei de examinare au apreciat lucrarea doctorală arătând vocaţia universală şi ecumenică a Bisericii noastre Greco-Catolice, care mărturiseşte credinţa catolică prin specificul propriei ei tradiţii, cu bogăţiile de veacuri pe care Biserica Greacă le-a adus Bisericii Universale.
După acordarea oficială a titlului de Doctor în Teologie am sărbătorit cu şampanie şi prăjituri având posibilitatea să discut cu cei care au venit la prezentare, cu Pr. Roberto Giraldo, moderatorul tezei, arhimandrit al bisericii noastre, cu profesorii Stefano Cecchin, preşedintele Academiei Pontificale Mariane Internaţionale şi Vincenzo Battaglia, corelatorii tezei, cu profesoara Caterina Douramani de la Institutul Pontifical Oriental, cu părintele Giuseppe Bufon, decanul Facultăţii de Teologie din Antonianum, cu părintele Marek secretarul general al Antonianum, cu fratele Pio, responsabil al Fraţilor Franciscani ai Neprihănitei, cu studentul teolog Ovidiu Călin de la Pio Romeno.
Am mulţumit din inimă părinţilor profesori şi doamnei mele preotese pentru toată încrederea acordată şi pentru tot ajutorul pe care mi l-au dat în vremea studiilor doctorale.
Am primit nota 10 dată de către cei trei membrii ai comisiei ca pe un dar de la Dumnezeu şi de la Neprihănita Fecioară, un dar care mă obligă să continui cercetarea teologică şi munca de propovăduire a frumuseţilor rodite de Cuvântul lui Dumnezeu.
Pr. dr. Ionuţ Blidar

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.