Română | Italiano
AcasăŞtiri201810 Decembrie: Concert de colinde şi Ziua Naţională a României în Parohia Sfinţii Trei ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa » Titlu: 11577.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa

Titlu: 11577.jpg

Ştiri

Concert de colinde şi Ziua Naţională a României în Parohia Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord

Concert de colinde şi Ziua Naţională a României în Parohia Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord

Tradiţia concertului de colinde şi Ziua Naţională în această parohie sunt de peste 14 ani, de când era dirijor al corului studenţilor teologi din Colegiul Pio Romeno, maestrul Radu Mureşan.
Evenimentul a avut loc în ziua de 9 decembrie 2018, în parohia greco-catolică Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord pe Via Flaminia nr 353. Sfânta Liturghie a fost prezidată de S. E. Mons. Geanfranco Girotti de la Vatican, la care a participat pr. Lucian Lechinţan, diaconul Dan Pisuc, subsemnatul, şi a fost prezent şi Mons. Pierpaolo Felicolo directorul de la Biroul Migrantis al Vicariatului de Roma. Răspunsurile la Liturghie au fost date de corul studenţilor teologi de la Colegiul Pio Romeno, dirijat de Emanuel Boroş. La Sfanta Liturghie au fost prezenţi şi prof. doct. Liviu Petru Zăpîrţan, Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta, şi doi consilieri de la primăria Romei, Maurizio Espozito şi Jimmy Trujillo, şi domnul deputat Eugen Tomac, preşedinte al partidului Mişcarea Populară,Emanuele Latagliata, directorul televiziunii RomIT şi multe alte personalităţi. Predica a fost susţinută de Sua Excelenza Geanfranco Girotti.
După Sf. Liturghie, corul studenţilor teologi a susţinut în biserică un frumos concert de colinde.
A doua parte a zilei s-a deschis cu o agapă fraternă pentru toţi cei prezenţi, cu mâncăruri tradiţionale româneşti, un moment de a sta împreună după o săptămână de muncă. La ora 14 a început programul artistic în teatrul parohiei, cu ocazia Zilei Naţionale şi în apropierea sărbătorilor de Crăciun. La program a participat grupul de copii din parohie şi ansamblul Sînziene de la Riano, organizat de Gabriel Pîrjolea. Pe scenă au fost prezentate şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun precum, sceneta cu naşterea lui Isus, mersul cu capra, ursul, steaua, căluşeii, a venit şi Moş Crăciun cu cadouri pentru copii. Aceste obiceiuri dragi copiilor care sunt foarte inimoşi şi dornici de a sărbători pe viu şi la Roma, pentru toţi românii de aici şi din împrejurimi, fiind atraşi de acest eveniment. Toate acestea au avut ca şi scop aducerea aminte a vremurilor de demult, din România. Printre alti cântăreţi au fost prezenţi Nae Leonard, Gavril Pop, George Lupaşcu.
Conducerea parohiei şi a asociaţiei noastre au acordat diplome celor care au susţinut acest minunat program artistic. Programul s-a încheiart cu tradiţionalul şi frumosul moment de a juca Hora Unirii împreună cu toţi cei prezenţi.
Ziua s-a încheiat mulţumind, pentru toţi cei care s-au implicat în bunul mers şi organizarea acestui eveniment mult aşteptat, pentru toate personalităţile care ne-au onorat cu prezenţa, pentru toţi credincioşii parohiei noastre, iar apoi a anuntat că pe data de 19 decembrie vom merge în piazza San Pietro unde vom colinda în limba română în prezenţa Sfântului Părinte Francisc.
P. Vescan Serafim Iulian

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.