Română | Italiano
AcasăŞtiri201911 Martie: Duminica de dinaintea începerii Postului Mare la Imola
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11692.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11692.jpg

Ştiri

Duminica de dinaintea începerii Postului Mare la Imola

Duminica de dinaintea începerii Postului Mare la Imola

Duminica trecută, în 10 martie, credincioşii greco-catolici români au participat în număr mare în Biserica San Giacomo din Imola la celebrarea liturgică de la începutul Postului Paştilor, sau Postul Mare cum mai este cunoscut în popor. În cadrul predicii de la Sfânta Liturghie, părintele paroh Tiberiu Sîrbu a explicat că, potrivit rânduielii Bisericii răsăritene, după perioada pregătitoare de trei săptămâni a Triodului, vom începe efectiv urcuşul spiritual al Postului Mare, spre luminata sărbătoare a Învierii Domnului.
Părintele ne-a vorbit despre această duminică ca fiind cea trecută în calendare ca şi Duminica izgonirii lui Adam din Rai, sau mai popular - Duminica lăsatului sec de brânză, de când Biserica ne recomandă să urmăm calea postirii alimentare, dar mai ales să încercăm să ţinem postul de fapte necuviincioase, să punem mai mult accent pe postirea sufletească. S-au accentuat aceste îndemnuri şi prin referirea la Evanghelia zilei, în care Domnul Iisus ne îndemna să nu ne adunăm atâtea comori pe pământ, şi atât de puţine în cer, adică să căutăm să ne îngrijim şi de sufletele noastre, mai ales în această perioadă de pocăinţă şi meditaţie sfântă.
Părintele Tibi, aşa cum îl cunoaştem noi enoriaşii, a concluzionat în cuvântul său: Cu Duminica Izgonirii lui Adam din Rai încheiem perioada pregătitoare şi deschidem calea Postului Mare: cele şapte săptămâni înaintea Sfintelor Paşti. Ne aflăm la un moment de răscruce, o culme şi un hotar… În Predica de pe munte, Iisus spune: „Intraţi prin poarta cea strâmtă, căci largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care apucă pe ea. Şi strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află” (Matei 7, 13-14). Noi singuri alegem calea. Izgonirea şi iertarea ne sunt înfăţişate ca un semnal de alarmă, dar şi ca un îndemn în vederea Paştelui. A venit vremea acestei schimbări. Sfânta Biserică ne pregăteşte prin cele două căi puse înainte. Trebuie să păşim cu inima curată în Postul cel Mare, în vederea Paştelui, a trecerii noastre de la omul trupesc la omul spiritual, pentru ca nu numai cu gura, dar şi cu strunele sufletelor noastre să putem cânta „Cristos a Înviat!”.
La finalul Sfintei Liturghii, copiii parohiei au interpretat cântece şi au recitat poezii, cu ocazia Zilei Mamei, oferind flori tuturor femeilor prezente în sfânta biserică. Putem spune că am trăit o bucurie sufletească în această duminică binecuvântată, şi sperăm să putem urma cât de mult poate fiecare, îndemnurile şi faptele la care ne cheamă această perioadă de intensă pregătire spirituală până la luminata sărbătoare a sărbătorilor - Sfânta Înviere.
Marilena Roman

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.