Română | Italiano
AcasăŞtiri20191 Aprilie: Pelerinajul comunităţilor greco-catolice române din Nordul şi Centrul ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot » Titlu: 11670.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot

Titlu: 11670.jpg

Ştiri

Pelerinajul comunităţilor greco-catolice române din Nordul şi Centrul Italiei la Padova

Pelerinajul comunităţilor greco-catolice române din Nordul şi Centrul Italiei la Padova

Ieri, a treia duminică a Postului Mare, a avut loc pelerinajul comunităţilor greco-catolice din nordul şi centrul Italiei la Bazilica Sf. Anton din Padova. Numeroase au fost comunităţile care au participat. La Dumnezeiasca Liturghie a luat parte şi Abbà Orfeo Povero, superiorul mănăstirii Cogollo del Cengio din „Mica Familie a Învierii”, care se află în Dieceza de Padova şi aparţine provinciei de Vicenza, cu un grup de călugăriţe şi persoane care împărtăşesc spiritul mănăstirii.
Din România l-am avut ca distins oaspete pe egumenul mănăstirii Prislop, pe părintele Irineu, care a fost şi protos-ul Sfintei Slujbe.
Comunităţile româneşti prezente au primit salutul Vicerectorul Bazilicii „Sfântului”, părintele Giorgio Laggioni şi în numele rectorului Părinte Oliviero Svanera.
Am avut bucuria de a-i avea printre noi şi pe E.S. Prof. dr. Liviu Petru Zăpîrţan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Militar Suveran de Malta, pe soţia acestuia şi pe domnul Consul General al României la Trieste, dr. Cosmin Victor Lotreanu.
Acest pelerinaj a dorit să fie o continuare a celorlalte organizate în Bazilica „Sfântului”, ca un omagiu sincer al poporului român transilvănean către Sfântul Miracolelor.
Liturghia a fost celebrată şi cântată în limba română. S-a citit Epistola către Evrei (4,14-5,6), şi Sfânta Evanghelie după Marcu (8,34-9,1) care a prezentat „loghia" lui Isus „Dacă cineva vrea să vină după mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-mi urmeze” pericopă care, după cum se poate vedea, se potriveşte perioadei Postului Mare, dacă vrem să fim urmaşi ai Mântuitorului.
Această sărbătoare, a Duminicii Sfintei Cruci, este de origine Constantinopolitană şi a avut - aşa cum a relatează regretatul arhiepiscop melchit bazilitan Mons. Neophitos Edelby - scopul de a însoţi de la Apamea, în Siria, la Constantinopol, o faimoasă relicvă a Sfintei Cruci. Acest lucru s-a întâmplat în timpul împăratului Iustin I (518-527). (cfr. Liturgicon, Beyrouth 1960).
După terminarea Sfintei Liturghii, credincioşii s-au oprit pentru o agapă frăţească, pregătită de către doamnele diferitelor comunităţi.
Atât preoţii organizatori cât şi Excelenţa Sa Ambasadorul şi domnul Consul s-au deplasat la mesele diferitelor comunităţi parohiale pentru a-i saluta pe pelerini.
Prof. Giuseppe Munarini

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.