Română | Italiano
AcasăŞtiri201913 Aprilie: Parohia "Sf. Trei Ierarhi" Roma Nord pelerinaj la Pompei
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa » Titlu: 11595.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa

Titlu: 11595.jpg

Ştiri

Parohia "Sf. Trei Ierarhi" Roma Nord pelerinaj la Pompei

Parohia "Sf. Trei Ierarhi" Roma Nord pelerinaj la Pompei

Duminică, 7 aprilie 2019, comunitatea greco-catolică din Roma Nord, împreună cu parohul Serafim Iulian Vescan, a pornit cu un autocar de 50 de persoane spre vulcanul Vezuviu, din sudul Italiei, mai exact, în apropierea oraşului Napoli.
Am pornit la ora 7.30 dimineaţa din Piaţa Washington, Vila Borghese, Roma. Pe drum am avut parte de un frumos program artistic cu cantece şi poezii, dar şi de programul religios. La ora 11 am ajuns pe Vezuviu, la cota 1000 iar de acolo am mers pe jos incă 800 de metri. Desigur, pe tot parcursul acestei călătorii am beneficiat de un ghid turistic care ne-a prezentat toată istoria locului. De pe crater, se vedeau rămăşiţele ultimei erupţii care a avut loc intre 16 şi 29 martie 1944, erupţie care a distrus orăşelele din jurul vulcanului, deoacere s-a produs o explozie imensă, care atingea până la 800 de metri înălţime. Oraşul San Sebastiano a fost ars în întregime de ploaia de cenusă, iar celelalte orăşele au fost înghiţite de lavă.
Tot de pe crater se vede pe cealaltă parte a vulcanului, o altă erupţie care a avut loc în anul 79 d. HR. Astăzi, vulcanul este ţinut sub control, şi se poate avertiza cu o lună înainte dacă este cazul unei noi erupţii. Însă, se poate vedea cu ochiul liber în anumite zone cum vulcanul încă fumegă. Se spune că la 10 km sub pământ stă lava, care nu produce niciun pericol, decât dacă ar urca la 5 km.
După această călătorie pe vulcan, am coborâ la poalele lui şi am celebrat Sfânta Liturghie în capela Sfânta Familie din Sanctuarul Sfânta Fecioară Maria a Rozariului (Pompei). Sanctuariul este situat în centrul oraşului Napoli, fiind şi unul dintre sanctuarele mariane cele mai importante din Italia, începând din 1876 până astăzi. Din acest loc se transmite rozariul zilnic la radio şi tv în toată lumea. Sanctuariul a fost numit şi Basilică Pontificală Majoră de către Papa Leone XIII în 4 mai 1901. În fiecare an trec prin acest sanctuar în jur de 4 milioane pe pelerini.
După Sfânta Liturghie ne-am rugat şi am vizitat tot Sanctuariul, dar şi locurile din împrejurimi, am luat apoi a agapă împreună, iar la ora 16.30 am pornit spre Roma. Pe autocar am împărtăşit fiecare impresiile noastre, am avut parte şi de un program religios, dar şi de cântece, Calea Crucii şi Rozariu. S-a anunţat apoi următorul pelerinaj care va avea loc la Lourdes în Franţa în perioada 7,8,9 iunie 2019. Tot odată a anunţat vizita apostolică a Papei Francisc în România din perioada 31 mai, 2 iunie anul curent la Bucureşti, Iaşi, Sumuleu Ciuc (Miercurea Ciuc) şi Blaj, sub genericul ,,Să mergem împreună,,. Va avea 3 Sfinte Liturghii, 8 discursuri în faţa autorităţilor politice şi religioase, beatificarea a 7 episcopi greco-catolici şi martiri, o întâlnire cu comunitatea rom, în 3 zile foarte intense, la 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II lea, în ,,Grădina Maicii Domnului,, cum o numea.
P. Serafim Iulian Vescan

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.