Română | Italiano
AcasăŞtiri201918 Mai: Din activităţile parohiei Sfinţi Trei Ierarhi Roma Nord
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11617.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11617.jpg

Ştiri

Din activităţile parohiei Sfinţi Trei Ierarhi Roma Nord

Din activităţile parohiei Sfinţi Trei Ierarhi Roma Nord

La finalul lunii aprilie parohia Sfinţii Trei Ierarhi a avut o serie de evenimente deosebite, dar cel mai important fiind Mărita sărbătoare a Sfintelor Paşti. Începând cu Joia Mare când am celebrat ritualul Spălării picioarelor copilaşilor, la fel cum Isus Hristos a spălat piciaorele celor 12 apostoli. Apoi am continuat cu citirea celor 12 Evanghelii sau Denia. În Vinerea Mare am celebrat prohodul Domnului, la care au participat doi studenţi teologi care au cântat la strană (Antoniu Mureşan, Ovidiu Legean). Sâmbătă, la miezul nopţii am celebrat Canonul Invierii, unde ne-am bucurat de prezenţa unui număr mare de credincioşi, dar şi de prezenţa celor trei studenţi teologi români, (Ovidiu Legean şi Antonio Muresan, Giuseppe Giurcă) alumni ai Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma care au cântat la strană. În Ziua De Paşti la ora 10.30 am celebrat Sfânta Liturghie la care a participat şi Excelenţa Sa Liviu Petru Zăpîrţan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, alături de distinsa sa doamnă. La strană au cântat doi studenţi seminarişti (Giuseppe Giurca şi Antonio Muresan) de la Colegiul Pontifical Pio Romeno.
În ziua de 1 mai, s-a organizat un pelerinaj la mănăstirea Montecassino. Pr. paroh Iulian Serafim Vescan a mers cu un autocar de 42 de persoane. La mănăstire se găseşte mormântul Sf. Benedict care este şi patronul Europei, de altfel, aici se găseşte şi mormântul surorii sale Sf. Scolastica. Sf. Benedict a scris regulile călugăreşti, benedictine care sunt valabile până astăzi. Ca la fiecare pelerinaj, am avut parte de un program religios, fiind în aceaşi zi şi de exerciţii spirituale, pentru sufletele nostre, celebrând Sfanta Liturghie, iar apoi am luat masa împreună, am vizitat, ne-am bucurat de splendoarea peisajului şi de toate momentele petrecute împreuna cu comunitatea noastră. Astfel, ne-am întors la Roma mai îmbogăţiţi cultural, spiritual, sufletesc, şi dornici de următoarea ieşire.
În data de 5 mai, duminică, am celebrat Sfânta Liturghie la Radio Vatican, transmisă în direct pentru românii de pretutindeni. După ce am terminat programul liturgic acolo, am plecat pe Via Flaminia, unde am celebrat Sfânta Liturghie pentru comunitatea noastră Sfinţii Trei Ierarhi Roma Nord. La final am celebrat şi Sfântul Maslu. Alături de noi a fost şi părintele Marian Bojor de la Cluj Napoca, împreună cu doi studenţi Giuseppe şi Ionuţ care au cântat la strană.
Părintele paroh a anunţat apoi întâlnirea cu Sfântul Părinte din data de 9 mai, în basilica San Giovanni Laterano, unde vom participa cu mare bucurie şi noi. De asemenea, a mai anunţat alt eveniment important la care mergem an de an, Sărbătoarea Popoarelor, care va avea loc pe data de 19 mai tot la San Giovanni Laterano. La acest eveniment participă sute de oameni din toate colţurile lumii, care îşi prezintă un spectacol, cultura, tradiţiile, obiceiurile, mâncărurile, imbrăcămintea tradiţională. Este un eveniment de o mare amploare, la care suntem onoraţi să participăm, astfel putem lega mereu noi prietenii, ne facem cunoscută ţara, dar şi tradiţiile noastre, ne îmbogăţim cultural. Aşa că vă aşteptăm cu drag în număr cât mai mare.
De asemenea, s-a anunţat vizita Sântului Părinte în România în perioada 31 mai - 2 iunie, iar în perioada 7-9 iunie vom merge în pelerinajul internaţional la Lourdes.
p. Serafim Iulian Vescan

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.