Română | Italiano
AcasăŞtiri201927 Mai: COMUNICAT DE PRESĂ. VIZITA APOSTOLICĂ A PAPEI FRANCISC ÎN ROMÂNIA
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11548.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11548.jpg

Ştiri

COMUNICAT DE PRESĂ. VIZITA APOSTOLICĂ A PAPEI FRANCISC ÎN ROMÂNIA

COMUNICAT DE PRESĂ. VIZITA APOSTOLICĂ  A PAPEI FRANCISC ÎN ROMÂNIA

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
COMUNICAT DE PRESĂ
VIZITA APOSTOLICĂ A PAPEI FRANCISC ÎN ROMÂNIA
Duminică 2 iunie 2019 la Blaj pe Câmpia Libertăţii, de la ora 11,00 ora: Sf. Liturghie cu beatificarea celor şapte Episcopi Martiri români greco-catolici
România
România este situată în estul Europei şi din 2007 este stat membru al Uniunii Europene. În România trăiesc circa 20 milioane de locuitori. Aproximativ patru milioane de români trăiesc şi muncesc în străinătate. La ultimul recensământ 97% dintre români s-au declarat creştini. Pe lângă majoritatea creştinilor ortodocşi, în România există o comunitate catolică activă, cuprinzând cele două tradiţii: latină şi bizantină.
Biserica Greco-Catolică Română
În perioada 1698-1700 o parte a Bisericii Române din Transilvania, în frunte cu episcopul Atanasie Anghel, se uneşte cu Biserica Romei. Actul de unire prevedea acceptarea celor patru puncte stabilite la Conciliul de la Florenţa, dar stipula păstrarea propriei tradiţii bisericeştii, inclusiv a ritului bizantin. Pe acest fundament spiritual şi cultural s-a născut mai apoi Şcoala Ardeleană, mişcare care a contribuit în mod fundamental la formarea culturii române moderne şi a formarea constiinţei naţionale. Idealul unităţii naţionale a tuturor românilor s-a realizat la 1 decembrie 1918, când episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit la Alba-Iulia Rezoluţia de Unire a Transilvaniei cu România.
La încheierea celui de al Doilea Război Mondial, România intră în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, începând astfel calvarul Bisericii Greco-Catolice, care a fost scoasă în afara legii, iar proprietăţile i-au fost confiscate. S-a încercat o trecere forţată a clericilor şi a credincioşilor greco-catolici la Biserica Ortodoxă, însă niciunul dintre episcopi nu a cedat, astfel încât toţi cei şapte arhierei au fost încarceraţi şi torturaţi, murind martiri pentru credinţa lor. În această perioadă, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a continuat să existe în clandestinitate şi în diaspora.
În 1989 Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a reintrat în legalitate, începând un lung proces de recuperare a bunurilor sale şi de reactivare a vieţii ecleziale. La Roma a fost introdusă cauza de beatificare a episcopilor morţi sub persecuţia comunistă. În anul 2005 Papa Benedict al XVI-lea a ridicat Biserica Greco-Catolică la rang de Arhiepiscopie Majoră, iar 2012 Preafericitul Părinte Lucian Mureşan a fost creat cardinal.
Vizita Papei Francisc în România
În 1999 Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a vizitat România, invocând darul unităţii între creştini. Pentru Biserica Greco-Catolică, această vizită a însemnat recunoaşterea sacrificiului ei suprem sub regimul comunist, prin fidelitatea faţă de Sfântul Scaun Apostolic al Romei. La 20 de ani după acel eveniment, Sfântul Părinte Papa Francisc vine în România, la Bucureşti, Iaşi, Şumuleu Ciuc şi Blaj, încurajând calea comună spre unitatea Bisericilor şi dialogul frăţesc.
Papa îi va beatifica la Blaj pe episcopii greco-catolici români
La 19 martie 2019, Papa Francisc a autorizat Congregaţia Cauzelor Sfinţilor să promulge Decretul privind martiriul Slujitorilor lui Dumnezeu Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi ucişi din ură faţă de credinţă între 1950-1970.
Pe 25 martie 2019 Sfântul Scaun a confirmat faptul că duminică 2 iunie 2019, Papa Francisc îi va beatifica pe cei şapte episcopi martiri pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.
Informaţii ulterioare
Pr. Cristian Barta
Purtător de cuvânt
papafrancisclablaj@gmail.com
Ufficio stampa/Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.