Română | Italiano
AcasăŞtiri201926 August: INVITAŢIE, 4 SEPTEMBRIE 2019 – ZALĂU: LANSARE DE CARTE „CONCILIUL DE LA ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Consulul General al României la Milano, domnul Adrian Georgescu, la Bozano » Titlu: 11533.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Consulul General al României la Milano, domnul Adrian Georgescu, la Bozano

Titlu: 11533.jpg

Ştiri

INVITAŢIE, 4 SEPTEMBRIE 2019 – ZALĂU: LANSARE DE CARTE „CONCILIUL DE LA FERRARA-FLORENŢA”

INVITAŢIE, 4 SEPTEMBRIE 2019 – ZALĂU: LANSARE DE CARTE „CONCILIUL DE LA FERRARA-FLORENŢA”

VASILE ALEXANDRU BARBOLOVICI – vicar foraneu (sincel) pentru românii uniţi din Italia de NORD (din 2015)
S-a născut în 20 martie 1968, în satul Chilioara, comuna Coşeiu, judeţul Sălaj. Din 1997 este preot greco-catolic. A obţinut doctoratul în teologie, cu specializare în studii ecumenice, la Universitatea Pontificală Antonianum din Roma, (2017), cu teza “Storia et ecclesiologia delle unioni”, obţinând distincţia Summa cum laudae, precum şi acordul şi îndrumarea de editare, fiind publicată sub titlul Il Concilio di Ferrara-Firenze(1438-1439): Storia et ecclesiologia delle Unioni (Bologna, 2018, 320 p.). În perioada 2002-2005 a fost preot-paroh pentru românii uniţi din Patriarhatul Veneţiei, iar între 2005-2015, protopop pentru românii uniţi din regiunea Triveneto (Italia).
Lucrarea a fost tradusă în limba română de Monica Omilescu, publicată în anul 2019, sub egida Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, cu titlul CONCILIUL de la FERRARA-FLORENŢA (1438-1439) Istoria şi ecleziologia unirilor; Cuvinte-înainte: LIVIU PETRU ZĂPÂRŢAN, ambasador şi PS VIRGIL BERCEA – Episcop greco-catolic de Oradea; Studiu introductiv – prof. CEZARE ALZATI, dr. Honoris Causa al Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca.
Prezentarea cărţii se va organiza la Zalău, în data de 4 septembrie 2019, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Nu întâmplător Vasile Alexandru Barbolovici a ales ca temă UNITATEA creştină (Conciliul Florentin a ratificat faptul că poate exista unirea…), în această perioadă când românii de pretutindeni omagiază CENTENARUL MARII UNIRII de la 1 Decembrie 1918.
Lansarea acestei lucrări tematice va beneficia de prezenţa PS Virgil Bercea – Episcop greco-catolic de Oradea şi prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârţan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun de la Roma şi Ordinul Suveran de Malta, un mesaj despre carte şi autor fiind transmise şi de acad. Ioan Aurel Pop – Preşedintele Academiei Române.
Lucrarea se adresează unui public vast: de la slujitori ai bisericii şi ai credinţei, indiferent de confesiune sau ideologie (în mod particular), la dascăli, oameni de cultură, până la toate categoriile de vârstă, pregătire sau interese, întrebările şi preocupările legate de o unitate adevărată în biserică şi credinţă existând dintotdeauna şi la toate nivelurile.
Intrarea la acest eveniment cultural deosebit este liberă, în limita locurilor disponibile.
Autorul este înrudit cu ALIMPIU BARBULOVICI, (1834-1914), născut în Chilioara – vicar al Silvaniei, paroh al Şimleului, protopop de Crasna şi Valcău, preşedinte al Reuniunii Învăţătorilor Români Sălăjeni, primul preşedinte al Institutului de Credit şi Economii Silvania, promotor de seamă al intereselor naţionale, al ridicării nivelului cultural şi economic al maselor, sprijinind acţiunea de alfabetizare a românilor din Sălaj, punând bazele unor şcoli, militând pentru păstrarea limbii române în şcoli şi în biserică.
Ufficio stampa - Eparchia di Oradea/Biroul de presă al Eparhiei Române Unite de Oradea

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.