Română | Italiano
AcasăŞtiri20195 Septembrie: Lansarea cărţii: „Conciliul de la Ferrara-Florenţa (1438-1439). Istoria ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11610.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11610.jpg

Ştiri

Lansarea cărţii: „Conciliul de la Ferrara-Florenţa (1438-1439). Istoria şi ecleziologia unirilor”, Vasile Barbolovici

Lansarea cărţii: „Conciliul de la Ferrara-Florenţa (1438-1439). Istoria şi ecleziologia unirilor”, Vasile Barbolovici

Conciliul de la Florenţa trebuie înţeles astăzi ca un Conciliu al unităţii: a subliniat PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, miercuri, 04 septembrie a.c., cu prilejul lansării cărţii „Conciliul de la Ferrara-Florenţa (1438-1439). Istoria şi ecleziologia unirilor”, a pr. dr. Vasile Alexandru Barbolovici. Evenimentul, organizat de Protopopiatul Greco-Catolic Zalău, Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj şi Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău, s-a bucurat de prezenţa a peste 200 de persoane, printre care multe personalităţi.
„Biserica a primit în custodie tezaurul credinţei, sacramentele prin care Dumnezeu lucrează hic et nunc în istoria omenirii, şi tot Biserica este chemată să transmită lumii iubirea divină, universală, mântuitoare”: scrie PSS Virgil Bercea în Prefaţa acestui volum, care conţine şapte capitole şi este rezultatul anilor de cercetare şi studii ale preotului greco-catolic Vasile Barbolovici, vicar foraneu (sincel) pentru românii uniţi din Italia de Nord, care a obţinut în 2017 doctoratul în teologie, cu specializare în studii ecumenice, la Universitatea Pontificală „Antonianum” din Roma, cu teza „Storia ed ecclesiologia delle unioni” – distincţia Summa cum laudae – precum şi acordul de editare a lucrării de doctorat. Despre lansarea de miercuri, autorul spune: „Conciliul de la Ferrara-Florenţa (1438-1439). Istoria şi ecleziologia unirilor este traducerea în limba română a tezei mele de doctorat [Il Concilio di Ferrara-Firenze (1438-1439): Storia ed ecclesiologia delle Unioni (Bologna, 2018, 320 p.)] şi fost publicată în 2019 de Casa de Editură a Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca. Este o temă care consider că trebuie să devină de actualitate şi de interes comun tocmai pentru că se împlinesc 580 de ani de la acest Conciliu (1438-1439). Un Conciliu care s-a celebrat în toată regularitatea şi are încă valabilitate. Din păcate, nu a avut o «receptivitate» precum au avut celelalte Concilii. De aceea, în 2001, când am început această teză, la care am lucrat aproape 10 ani, am vrut să cunosc ce înseamnă Conciliul de la Florenţa şi de unde se nasc aceste biserici greco-catolice; sau, mai bine spus, de ce suntem greco-catolici?”.
Pentru a găsi răspunsuri la această întrebare, pr. Vasile Barbolovici şi-a dedicat studiul unei bogate părţi istorice la care a lucrat împreună cu prof. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, urmată de o analiză ecleziologică şi un capitol concluziv care aprofundează Conciliul Vatican al II-lea şi Orientul Catolic: „În prima parte (primele trei capitole) am încercat să descopăr realitatea istorică din Transilvania, Moldova şi Ţara Românească, iar în a doua parte (următoarele trei capitole) să fac o analiză profundă, cred eu, a conţinutului dogmatic al acestui Conciliu de la Ferrara-Florenţa. Volumul se încheie cu capitolul al VII-lea în care, am încercat să aduc la cunoştinţă Decretul despre Bisericile orientale catolice al Conciliul Vatican II, Orientalium Ecclesiarum; parte a lucrării la care am lucrat sub îndrumarea cu prof. Riccardo Burigana, profesor la Institutul Ecumenic San Bernardino din Veneţia şi director al Centrului pentru Ecumenism din Italia”. Textul, îmbogăţit cu o însemnată bibliografie, este o contribuţie fundamentală în demersul unei mai bune cunoaşteri a „Unirilor” de la Brest (1595), de la Užhorod (1646) şi de la Alba-Iulia din 1700, apropiindu-ne de mentalitatea contractanţilor, dar şi de dorinţa de împăcare şi iubire.
Lansarea care a avut loc pe 4 septembrie a.c. la Zalău a fost o premieră şi o surpriză pentru autor, pr. dr. Barbolovici mărturisind într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO că „este prima oară când a fost lansată cartea în România şi, precum s-a putut vedea, a fost o lansare cu sală plină, onorând cu prezenţa PSS Virgil Bercea, Excelenţa Sa ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta, Liviu – Petru Zăpîrţan, care au scris şi o prefaţă la această carte, profesori iluştri din Zalău, credincioşi şi, de asemenea, o echipă de la emisiunea TVR – Universul Credinţei”.
Un moment „surprinzător, minunat, bine organizat… faptul că au fost aproximativ 200 de persoane cam spune totul, mai ales că este vorba despre o carte puţin atipică, care tratează o chestiune istorică de acum 580 de ani. Probabil, această prezenţă se datorează şi faptului că de fiecare dată când vin acasă mă contopesc cu această realitate a noastră şi simt că fac parte din Biserica greco-catolică de la Zalău, unde lumea mă cunoaşte şi a ţinut astăzi să fie prezentă, chiar şi numai din curiozitate, la această lansare. Tuturor, vă mulţumesc!”.
Cartea „Conciliul de la Ferrara-Florenţa (1438-1439). Istoria şi ecleziologia unirilor” a pr. dr. Vasile Alexandru Barbolovici poate fi achiziţionată de la Editura Gutenberg sau de la Biblioteca Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
          
***
          
VASILE ALEXANDRU BARBOLOVICI – vicar foraneu (sincel) pentru românii uniţi din Italia de NORD (din 2015), s-a născut în 20 martie 1968, în satul CHILIOARA, comuna Coşeiu, judeţul Sălaj. Din 1997 este preot greco-catolic. În perioada 2002-2005 a fost preot-paroh pentru românii uniţi din Patriarhatul Veneţiei, iar între 2005-2015, protopop pentru românii uniţi din regiunea Triveneto (Italia).
          

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.