Română | Italiano
AcasăŞtiri201112 Aprilie: A trecut la Domnul Preasfinţitul Ioan Şişeştean
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11637.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11637.jpg

Ştiri

A trecut la Domnul Preasfinţitul Ioan Şişeştean

A trecut la Domnul Preasfinţitul Ioan Şişeştean

În această seară a trecut la Domnul Preasfinţitul Ioan Şişeştean, episcop greco-catolic de Maramureş.
Ioan Şişeştean s-a născut la data de 11 iunie 1936 în comuna Şişeşti, Judeţul Maramureş, fiind copilul cel mai mic al unei familii de ţărani binecuvântaţi cu opt copii. După absolvirea şcolii primare din comuna natală, urmează cursurile Liceului teoretic „Gheorghe Şincai” din Baia Mare. La vârsta de 12 ani descoperă lucrarea „Teologia spirituală”, moment în care a început şi pregătirea sa autodidactă.
A lucrat pentru o perioadă la o bibliotecă comunală, a fost profesor suplinitor de matematică, fizică şi chimie la clasele V-VIII ale Şcolii din Rus, apoi a fost angajat ca laborant chimist la Uzina UUMR din oraşul Baia Mare.
Ioan Şişeştean studiază teologia în mod clandestin şi este hirotonit în secret ca preot greco-catolic la 13 martie 1972 de către Episcopul Dr. Ioan Dragomir al Maramureşului. Din acel an începe să oficieze slujbe în casa sa natală din satul Şişeşti. În anul 1990, devine preot greco-catolic în comuna natală Şişeşti, jud. Maramureş.
Odată cu redeschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic „Alexandru Rusu” din Baia Mare, lucrează ca profesor de teologie dogmatică. La începutul anului 1994 este numit de către P.S. Episcop Lucian Mureşan ca Vicar al Maramureşului, la Sighetu-Marmaţiei.
La 4 iulie 1994, în locul P.S. Lucian Mureşan, numit Mitropolit la Blaj, este numit ca Episcop al Eparhiei Greco-Catolice a Maramureşului. Consacrarea sa ca episcop a avut loc la 11 septembrie 1994 în oraşul Baia Mare, prin punerea mâinilor de către Mitropolitul Lucian Mureşan, asistat de către P.S. Virgil Bercea, episcop auxiliar de Făgăraş şi Alba Iulia şi Alexandru Mesian, episcop coadjutor al Lugojului.
Slujba înmormântării va avea loc sâmbătă, 16 aprilie 2011, începând cu ora 10:30, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare.
Dumnezeu să-l odihnească!
http://egco.ro/news_486_ro.php

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.