Română | Italiano
AcasăŞtiri20197 Decembrie: Simte-te acasă, deşi departe de casă
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11687.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11687.jpg

Ştiri

Simte-te acasă, deşi departe de casă

Simte-te acasă, deşi departe de casă

Asociaţia „Identitate Culturală Contemporană” în colaborare cu Arhivele Naţionale Române, „Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa” şi Comunitatea Catolică Română de ritul bizantin, în calitate de gazdă a evenimentului, au organizat la Florenţa, în prima zi a lui decembrie 2019 un eveniment cu dublă semnificaţie: Ziua Naţională a României la Florenţa 2019: 101 ani de la MAREA UNIRE (1918-2019) şi 5 ani de la fondarea Comunităţii (2014-2019).
Sfânta Liturghie, prezidată de părintele Valer Sician şi concelebrată de părintele Vladimiro Voloshyn, preotul paroh al ucrainenilor catolici bizantini din Florenţa şi don Wieslaw Olfier, preotul paroh la San Frediano, a fost celebrată ca semn de recunoştinţă lui Dumnezeu şi Măicuţei Preacurate într-o biserică plină de credincioşi.
După Sfânta Liturghie, doamna Daniela Dobre, Consulul General român la Bologna, părintele Ioan Trandafir, protopopul ortodox român al Protopopiatului Toscana 1 şi părintele Viorel Matei, parohul românilor ortodocşi din Sesto Fiorentino, au vorbit despre aceste două semnificaţii.
Mihai Floroiu, care este creatorul acestei expoziţii, din partea Asociaţie şi dr. Gabriel Talmaţchi, directorul adjunct al Muzeului, au făcut vernisajul şi prezentarea expoziţiei de fotografie „Regina Maria a României, Marea Doamnă a Diplomaţiei Europene”, care va fi deschisă până pe 2 februarie 2020. Poeta Geta Tirel şi-a prezentat cartea de poezie pentru copii „Şi aricii visează”. La finalul programului, pr. Valer a prezentat pe scurt viaţa primului Cardinal român, Fericitul Iuliu Hossu, care a citit Declaraţia de Unire în 1918, după care toţi cei prezenţi au participat în Oratorul Comunităţii la un bufet cu produse tradiţionale româneşti într-o atmosferă de bucurie cu cântări de colinde şi cântece tradiţionale româneşti.
Profit de această ocazie pentru a mulţumi în mod public şi oficial Eminenţei Sale Cardinalul Giuseppe Betori şi Preotului Don Gianfranco Rolfi pentru atenţia lor paternă faţă de comunitatea noastră asigurând ca Biserica ”San Pietro din Gattolino” (Serumido) să devină punctul de referinţă şi a întâlnirilor românilor, oferind astfel posibilitatea celebrării Sfintei Liturghii în ritul nostru şi în limba noastră maternă în fiecare duminică, la ora 11:00, şi Dumneavostră tuturor celor care prin prezenţa dumneavoastră aţi făcut ca evenimentul să devină mai special. În continuare iată scrisoarea scrisă pentru această ocazie de către Eminenţa Sa şi citită de către don Olfier:
"Dragă P. Valer,
Vă mulţumesc pentru invitaţia făcută cu ocazia Sărbătorii naţionale a României din 1 decembrie, pe care comunitatea dvs. intenţionează să o îmbogăţească cu expoziţia fotografică „Regina Maria a României, Marea Femeie a diplomaţiei europene”.
Din păcate, din cauza angajamentelor pastorale obligatorii, nu voi fi prezent fizic, dar sunt fericit să mă alătur dvs. şi comunităţii voastre cu acest semn al comuniunii mele cu voi toţi.
Profit de această ocazie pentru a-mi exprima satisfacţia pentru includerea Comunităţii Catolice Române de rit bizantin în realitatea oraşului nostru şi a Bisericii florentine.
Diversitatea riturilor sporeşte frumuseţea şi bogăţia credinţei noastre comune şi ajută ambele comunităţi, cea a ritului latin şi cea a ritului bizantin, să înţeleagă măreţia Tainei pe care o sărbătorim în credinţa unicului Domn Isus Cristos.
Sper că Una Biserică Catolică, pelerină din oraşul nostru, va creşte tot mai mult în unitate şi în comuniune, astfel încât să poată fi un semn de dragoste şi pace şi pentru societatea civilă.
Vă rugăm să transmiteţi asigurarea rugăciunii mele şi binecuvântarea mea tuturor din comunitatea voastră, dragă părinte. "
Pr. Valer Sician

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.