Română | Italiano
AcasăŞtiri201910 Decembrie: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11638.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11638.jpg

Ştiri

Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Duminică, 8 decembrie, parohia noastră, Roma Nord a sărbătorit Ziua Naţională a României dar şi Sărbătorile de iarnă anticipate. Programul a început cu Sfânta Liturghie prezidată de Excelenţa Sa Gianfranco Girotti. Ne-am bucurat foarte mult deoarece în mijlocul nostru a fost şi părintele rector Gabriel Buboi de la Colegiul Pio Romeno împreună cu un grup de studenţi care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. Au concelebrat şi părintele Lucian Lechinţan şi părintele diacon Dan Pisuc. La final s-a celebrat şi Sfântul Maslu. După încheierea programului religios, Excelenţa Sa a spus câteva cuvinte de mulţumire, după care şi părintele paroh Serafim Vescan a mulţumit celor prezenţi. De asemenea, am avut parte de un superb concert de colinde susţinut de teologii români dirijaţi de părintele rector.
Desigur, pe lângă persoanele consacrate, am avut deosebita plăcere de a-i avea în mijlocul nostru şi pe domnul Liviu –Petru Zăpîrţan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, alături de soţia sa, apoi pe domnul vice-consul Ionuţ Urs, reprezentantul Ambasadei României în Italia.
Prima parte a zilei s-a încheiat ca de fiecare dată cu o masă tradiţională, bogată, pentru toţi cei prezenţi la acest eveniment. Acest moment este important pentru comunitatea românească deoarece, dincolo de gustarea bunătăţilor, invitaţii au timp să comunice, să lege noi prietenii, să impărtăşească experienţe. A doua parte importantă a zilei a avut loc în teatrul parohiei, moment deschis cu discursul domnului Ambasador, apoi cu discursul domnului vice consul după care s-a cântat imnul României. Această dupămasa a fost dedicată Sărbătorilor de Iarnă, astfel am avut parte de un frumos program de colinde şi cântece de Crăciun, susţinut din nou de studenţii teologi, apoi de solista Maria Moldovan, Gabriel Pârjolea şi un grup de copii, Virgil, Melania şi Ana Asoltanei, Gabriel Pop, Grupul Artăraşul, Elena Ifrim, etc. Pe lângă acestea, au fost câteva grupuri care ne-au prezentat obiceiuri şi tradiţii din popor, precum capra, ursul, pluguşorul, sceneta Naşterii Domnului, poezii. Pentru că tot astăzi am sărbătorit şi Ziua Naţională a României, invitaţii au venit îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, au cântat apoi şi cântece patriotice şi desigur s-a dansat şi Hora Unirii.
La finalul zilei, a venit şi Mos Crăciun care a împărţit daruri copiilor prezenţi, dar s-au acordat şi diplome din partea parohiei tuturor celor care au susţinut acest program artistic. Părintele paroh Serafim Iulian Vescan a mulţumit apoi tutulor celor implicaţi în această activitate, autorităşilor şi invitaţilor speciali prezenţi, precum şi întregii parohii, în mod special doamnelor bucătarese care de fiecare dată se străduiesc să pregatească preparate care mai de care mai gustoase. De semenea părintele paroh a anunţat că în data de 15 decembrie va fi un pelerinaj la Bari la mormântul Sf. Nicolae, iar în 18 decembrie se va colinda româneşte în piaţa San Pietro din Vatican.
Maria Moldovan

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.