Română | Italiano
AcasăŞtiri202022 Ianuarie: Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, are doi episcopi noi
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului » Titlu: 11633.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului

Titlu: 11633.jpg

Ştiri

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, are doi episcopi noi

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, are doi episcopi noi

Sfântul Părinte şi-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care Părintele Călin Ioan Bot şi Părintele Cristian Dumitru Crişan au fost aleşi Episcopi.
          
Părintele Călin Ioan Bot a fost ales Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, atribuindu-i Scaunul episcopal titular de Abritto, iar Părintele Cristian Dumitru Crişan a fost ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, atribuindu-i Scaunul episcopal titular de Abula.
          
--- --- --- --- --- ---
          
Părintele Călin Ioan Bot
S-a născut pe data de 24 iulie 1970 în localitatea Surduc, judeţul Sălaj. Între 1991-1995 a studiat Teologia la Cluj-Napoca.
Pe 10 septembrie 1995 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla.
Între 1995-2000 a fost numit director educativ în cadrul Institutului Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, Cluj-Napoca, iar între 2000-2002 şi 2005-2017 a fost numit Rector al aceluiaşi Institut.
Trimis la Roma, a urmat între 2002-2003 Cursul de Formarea Formatorilor din Seminarii organizat de Congregaţia pentru Educaţia Catolică în colaborare cu Institutele de Spiritualitate şi Psihologie din cadrul Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma.
Între 2003-2005 a urmat cursurile de Masterat în Spiritualitate în cadrul Institutului de Spiritualitate al Universităţii Pontificale Gregoriana, Roma, finalizat cu lucrarea: „Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu pornind de la tratatul De Trinitate a Sf. Augustin”.
În anul 2017 a fost numit Protosincel (Vicar General) al Eparhiei de Cluj-Gherla.
Pe lângă direcţiunea spirituală şi activităţile didactice în cadrul Liceului Seminarial Inochentie Micu, Cluj-Napoca, a fost consilier eparhial pe probleme de învăţământ-formare în cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla.
          
--- --- --- --- --- ---
          
Părintele Cristian Dumitru Crişan
S-a născut pe data de 11 octombrie 1981 în localitatea Sântu, judeţul Mureş. Între 2000-2003 a studiat Teologia la Blaj.
Trimis la Roma, în anul 2007 a obţinut Bacalaureatul în Teologie la Ateneul Pontifical „Sant’Anselmo”.
Pe 11 mai 2008 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş.
În anul 2010 a obţinut Licenţa în Drept Canonic la Institutul „Utriusque Iuris” al Universităţii Pontificale a Lateranului, iar în 2012 a obţinut Doctoratul în cadrul aceleiaşi Universităţi.
În anul 2012 a fost numit Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Paris şi Rector al Misiunii Greco-Catolice din Franţa. În 2013 a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România. În 2014 a fost numit Apărător al legăturii în Tribunalul Provincial de Primă instanţă al Arhiepiscopiei de Paris, iar în anul 2016 a fost numit Judecător al aceluiaşi Tribunal.
Între 2016-2017 a urmat cursurile de Masterat la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Institutului Catolic din Paris, obţinând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea „Paris IV Sorbona”.
În 2018 a obţinut Certificatul „Emouna – l’amphi des religions” la Institutul de Ştiinţe Politice din Paris.
Pe data de 9 aprilie 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit în funcţia de Vizitator Apostolic pentru credincioşii greco-catolici români din Europa occidentală, iar pe 11 octombrie 2018 a fost numit Coordonator naţional pentru pastoraţia greco-catolicilor români din Italia de către Consiliul Permanent al Conferinţei Episcopale Italiene.
Biroul de Presă / L'Ufficio Stampa

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.