Română | Italiano
AcasăŞtiri202017 Martie: Îndemnul la solidaritate al ambasadorului României în Italia, George Bologan
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Liturghie românească în Domul din Villafranca di Verona » Titlu: 11649.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Liturghie românească în Domul din Villafranca di Verona

Titlu: 11649.jpg

Ştiri

Îndemnul la solidaritate al ambasadorului României în Italia, George Bologan

Îndemnul la solidaritate al ambasadorului României în Italia, George Bologan

Stimaţi concetăţeni,
comunitatea noastră, alături de cea italiană, este, acum, într-un moment care îndeamnă la comportamente de responsabilitate peste tot în lume. Ne aflăm într-o situaţie fără precedent pentru generaţia noastră care ne-a perturbat ritmul normal de viaţă. Suntem afectaţi în egală măsură, indiferent de statut sau condiţie socială. Boala ne arată limitele.
De aceea am convingerea că, de această dată, mai mult decât până acum, trebuie să fim solidari între noi şi faţă de prietenii noştri italieni, pentru că altfel vom fi complet dezarmaţi în faţa duşmanului comun invizibil. Traversăm o perioadă de incertitudini şi volatilitate, iar unitatea noastră este condiţia esenţială pentru a depăşi aceste dificultăţi într-un timp cât mai scurt şi fără mari probleme.
În acest sens, vă recomand câteva linii concrete de acţiune pe care le putem adopta cu toţii pe durata epidemiei:
- Să îi ajutăm pe cei care rămân fără un loc de muncă, muncitori sezonieri, îngrijitoare de familie ş.a. şi care nu se pot întoarce în ţară din cauza măsurilor de circulaţie restrictive. Să le oferim informaţii despre locuri de cazare sau de muncă.
- Să sprijinim persoanele în vârstă, care trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi, fiind mult mai vulnerabili şi expuşi, astfel încât să fie mereu aprovizionaţi şi sprijiniţi.
- Să acordăm întreaga noastră susţinere autorităţilor italiene în cadrul măsurilor de combatere şi
limitare a epidemiei, inclusiv să ne oferim ca voluntari pentru entităţile care desfăşoară în mod instituţional această acţiune pe teritoriul Italiei (ex. Protezione civile, Croce Rossa Italiana şi altele).
De asemenea, îi rog pe conaţionalii noştri care nu au necesitatea de a se deplasa la locul de muncă sau pentru probleme sănătate, să rămână acasă.
          
Dragi prieteni,
Acest episod trist din viaţa comunităţii noastre, trăit în mijlocul unei naţiuni prietene puternic lovită de pandemia Coronavirus, trebuie să fie unul al unităţii şi solidarităţii. Provocarea momentului ne ajută să facem distincţia dintre ceea ce este prioritar şi secundar. Să dăm dovadă că există o comunitate reală de români, care îşi face simţită prezenţa şi capacitatea de a se uni pentru un obiectiv comun. De aceea rog asociaţiile de români, preoţii şi păstorii noştri, consilierii noştri din primării, responsabilii de grupuri din reţele de socializare, să distribuie mesajul Ambasadei şi să se implice în organizarea de acţiuni menite să sprijine în mod solidar pe cei aflaţi in suferinţă, cu respectarea restricţiilor impuse de statul gazdă.
Vă asigurăm că vă suntem alături şi că întreg personalul Ambasadei şi al oficiilor consulare are ca prioritate protejarea drepturilor şi intereselor fiecăruia dintre dumneavoastră. Împreună cu dumneavoastră, reprezentanţii mediului asociativ, ai grupurilor şi organizaţiilor de români din Italia – fie ele fizice sau virtuale – putem găsi soluţii pentru compatrioţii noştri aflaţi într-o situaţie de vulnerabilitate, demonstrând că suntem o comunitate solidară. Vreau să mulţumesc, pe această cale, tuturor celor care au dat dovadă de înţelegere, spirit de sacrificiu şi altruism, respectând îndemnul de a sta în casă şi venind n ajutorul conaţionalilor aflaţi în dificultate.
Această criză va trece. Însă ceea ce facem pentru cei din jurul nostru, români şi italieni, rămâne în memoria colectivă a popoarelor noastre, iar comunitatea românească îşi va dovedi solidaritatea şi coeziunea, aşa cum a făcut-o de atâtea ori în istorie.
George Bologan Ambasador / Ambasciatore

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.