Română | Italiano
AcasăŞtiri202025 Mai: Experienţa mea în perioada izolării. Acum se reporneşte, dar cum?
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11680.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11680.jpg

Ştiri

Experienţa mea în perioada izolării. Acum se reporneşte, dar cum?

Experienţa mea în perioada izolării. Acum se reporneşte, dar cum?

Sunt parohul comunităţii greco-catolice române din Livorno. Această perioadă a pandemiei reprezentat pentru mine şi pentru comunitatea noastră parohială un timp întunecat şi o experienţă de îngrijorare, dezorientare şi „pierdere”, mai ales în prima fază. Ca preot şi părinte al parohiei noastre din momentul în care s-a decis sistarea celebrărilor liturgice în biserici şi faptul de a mă regăsi de unul singur într-un lăcaş de cult gol mi-a provocat o durere şi o profundă tristeţe, deoarece conştientizam imposibilitatea şi ineficacitatea de a fi împreună cu propria comunitate şi cu fiecare membru care a trăit aceste zile în singurătate şi, de asemenea, în îngrijorare şi angoasă pentru un viitor al cărui rezultat nu era încă cunoscut. În schimb, aspectul pozitiv al acestei experienţe de singurătate în celebrarea euharistică noi preoţii am descoperit faţa nouă a lui Hristos şi a Bisericii, care prin perioada Postului Mare a devenit mai aproape de moartea crucii şi a împărtăşit cu Hristos singurătatea în suferinţă.
Calea crucii este calea indicată de Hristos dacă vrem cu El să participăm la învierea Sa care ne asigură viaţa veşnică alături de El.
Prin urmare, ţinând cont de această viziune şi perspectivă, grija şi acţiunea noastră pastorală poate redeschide o nouă primăvară misionară. De fapt, sarcina noastră preoţească este misiunea, să ieşim, să căutăm, să întâlnim ... să avem grijă de turmă, să o iubim şi să o salvăm. Prin urmare, a face din comunitatea proprie o comuniune de persoane unite în dragostea lui Hristos având în centru primatul carităţii.
În această perioadă, deşi nu sunt foarte expert în mijloacele de comunicare socială, am încercat să îmbunătăţesc utilizarea, prin pregătirea şi trimiterea de mesaje încurajatoare, precum şi meditaţii zilnice, prin telefon, Whatsapp şi Facebook. Începând cu Săptămâna Mare, m-am organizat zilnic pentru a celebra Sfânta Liturghie online pe Facebook, în fiecare seară. Astfel, majoritatea membrilor comunităţii noastre au putut să „participe” şi să se simtă mai puţin singuri. De asemenea, am reuşit să oferim ajutor oamenilor săraci şi fără locuri de muncă, oferindu-le sprijin spiritual şi financiar.
În plus, făcând parte din unitatea pastorală a Catedralei, am fost disponibil în tot acest timp pentru mărturisiri în biserica „San Sebastiano”. Acum am intrat în sfârşit în a doua fază a pandemiei şi este timpul să reîncepem. Dar m-am întrebat: cum ar trebui să reîncepem ? Cu ce ​​stil pastoral? Este absolut important să acţionăm în stilul misiunii.
Trebuie să începem din nou cu o inimă deschisă, cu inima lui Hristos şi să-L imităm când pe cruce are braţele deschise pentru toată lumea. Suntem gata să le deschidem pentru a primi şi pentru a-i îmbrăţişa pe toţi, chiar şi respectând regulele de distanţă, ceea ce este important că nu suntem singuri, ci uniţi de acea iubire care a adus mântuirea tuturor.
P. Vasile Orghici

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.