Română | Italiano
AcasăŞtiri202021 Iunie: Ziua IEI în Parohia Greco-Catolică „Sfinţii Trei Ierarhi” din Roma Nord
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini » Titlu: 11631.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini

Titlu: 11631.jpg

Ştiri

Ziua IEI în Parohia Greco-Catolică „Sfinţii Trei Ierarhi” din Roma Nord

Ziua IEI în Parohia Greco-Catolică „Sfinţii Trei Ierarhi” din Roma Nord

În data de 21 iunie 2020 Parohia Română Unita cu Roma „Sfinţi Trei Ierarhi” la Biserica Sfântul Valentin, la „Villaggio Olimpico”, a celebrat Ziua Iei, a costumelor naţionaletradiţionale româneşti.
Această zi de sărbătoare a început cu celebrarea Sfintei şi Divinei Liturghii. Liturghia a fost celebrată de Părintele Serafim Iulian Vescan cu cooperarea Diaconului Dan Pisuc, şi a fost animată de cântecele liturgice preparate de corul Parohiei compuse de doamnele Maria, Olimpia, Cornelia şi altele îmbrăcate cu costumele naţionale.
Au fost prezente şi autorităţile Statului Român în Italia prin persoana Domului George Miloşan, consilier Ministru al Ambasadei şi prin Domnul Ionuţ Urs, Vice Consul, cărora le adresăm mulţumirile noastre şi ale părintelui Serafim.
Pentru reprezentarea culturi româneşti în Italia erau prezenţi Domnul Gheorghe Cristescu care a contribuit în mod activ la buna reuşita a evenimentului şi doamna profesoară Emilia Grama care a pregătit şi organizat recitarea poeziilor cu copiii, prin care a fost deschisă parada de costume naţionale româneşti.
Această manifestare s-a ţinut în curtea Bisericii, deci a dat posibilitatea participării la multe persoane, respectând în acelaşi timp distanţele de siguranţă prevăzute de normele anti-contagiere Covid-19.
Bărbaţi şi femei, mici şi mari, tineri şi bătrâni au îmbrăcat costumele sau cel puţin cămaşa tradiţională a României, în timp ce Tincuţa Chitu, Virgil şi Ana Asoltanei însoţeau cu cântecele lor frumoase parada.
La sfârşit unii participanţi au recitat poezii sau au citit scrieri literare ca expresie a locului geografic al României din care făceau parte.
Ziua Sărbătorii Iei s-a terminat cu o agapă bogată cu specialităţi gastronomice româneşti, îmbelşugate şi bine pregătite de către doamnele Coroiu Ştefania, Maricica Movila, Anişoara şi altele.
Părintele paroh a mulţumit tuturor persoanelor îmbrăcate cu costumele naţionale româneşti şi tuturor persoanelor care în diferite moduri şi stiluri au contribuit sau participat chiar şi numai cu prezenţa, pentru ca această frumoasă şi sugestivă sărbătoare să fie reuşită cât mai bine. A fost cu adevărat o zi bogată în cultură şi spiritualitate.
Părintele Serafim a amintit că astăzi, în Catedrala din Blaj, se sfinţesc în treapta episcopiei preoţii Ioan Călin Bot şi Cristian Dumitru Crişan, care în timpul studiilor de specializare la Roma veneau în comunitatea noastră din Roma Nord, cum am putut vedea în galeria de fotografii, documentar de pe holul parohiei ; pentru acest lucru suntem mândri şi ne face onoare.
Carlo - Alina

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.