Română | Italiano
AcasăŞtiri20114 Mai: Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur celebrată în Bazilica Sfântul Petru ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11645.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11645.jpg

Ştiri

Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur celebrată în Bazilica Sfântul Petru din Roma

Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur celebrată în Bazilica Sfântul Petru din Roma

Ca mulţumire pentru aportul adus de Fericitul Ioan Paul al II-lea la învierea Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică din România, marţi, 3 mai a.c. s-a celebrat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură-de-aur în Capela Corului din Bazilica Sfântul Petru, aproape de Capela Sfântul Sebastian, unde a fost depus sicriul cu trupul Fericitului Ioan Paul al II-lea. Evenimentul este de o însemnătate aparte deorece în Altarul Capelei Corului se află moaştele Sfântului Ioan Gură-de-aur.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla împreună cu pr. Claudiu-Lucian Pop, rector al Colegiului Pio Romeno din Roma, pr. Vasile Man, vicerector al aceluiaşi colegiu, pr. Gabriel Buboi, rector al Misiunii Greco-Catolice din Paris, preoţii din Colegiul Pio Romeno precum şi alţi preoţi greco-catolici din România, aflaţi la Roma pentru ceremoniile de Beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea. Răspunaurile la Liturghie au fost date de către seminarişti ai Colegiului Pio Romeno, fiind prezente şi călugăriţe din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare precum şi reprezentanţi ai Acţiunii Catolice din România şi ai Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice.
În cuvântul de învăţătură pe care l-a ţinut PS Florentin a vorbit despre vestea bună şi anume faptul că Dumnezeu ne iubeşte iar ca dovadă a iubirii Sale Divine l-am primit pe Papa Ioan Paul al II-lea. A subliniat de asemenea importanţa acestui papă pentru Biserica noastră. „Pe lângă faptul că bulele de numire a primei generaţii de episcopi de după 1989 poartă semnătura lui, Papa Ioan Paul al II-lea a redeschis Colegiul Pio Romeno din Roma unde au reînceput să vină studenţi seminarişti greco-catolici români petru a se specializa la universităţile pontificale din Roma, primind burse de studiu. Tot Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel care a creat pe cel de-al doilea Cardinal al Bisericii noastre, ES Alexandru Todea. Cu ocazia Jubileului din anul 2000 ne-a oferit marea onoare de a celebra Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură-de-Aur la Altarul Major din Bazilica Sfântul Petru, unde celebrează doar Papa. La această Liturghie, celebrată de PF Lucian Mureşan, pe acea vreme Arhiepiscop şi Mitropolit de Blaj, Sfântul Părinte a asistat de pe un tron lateral.”
”În această perioadă post-pascală, după ce am primit lumina Invierii, trebuie să mergem tot timpul spre această lumină şi astfel întunericul rămâne în urma noastră pentru că dacă ne îndepărtăm de lumină, avem întunericul înainte.” Astfel i-a sfătuit pe cei prezenţi PSS Florentin, mulţumind celor care au făcut posibilă această celebrare. Faptul că au fost prezenţi reprezentanţi ai fiecărei categorii de credincioşi din Biserica Greco-Catolică din România: clerul, seminariştii, persoanele consacrate şi laicii înseamnă că întreaga Biserică aduce un omagiu Fericitului Ioan Paul al II-lea şi se roagă ca din Ceruri să vegheze asupra noastră şi să mijlocească pentru noi.
La finalul Sfintei Liturghii s-a cântat troparul şi condacul Sfântului Ioan Gură-de-Aur.
Pr. Anton-Vasile CIOBA

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.