Română | Italiano
AcasăŞtiri202317 Mai: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini » Titlu: 11628.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini

Titlu: 11628.jpg

Ştiri

„Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

„Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

Miercuri, 10 mai a.c., în parohia greco-catolică română, (chiesa della purificazione), a avut loc un frumos eveniment intercultural şi interreligios despre pace.
Tema şi scopul acestui eveniment s-a bazat pe ideea de a conştientiza şcoala şi oraşul nostru Livorno despre valoarea inefabilă şi perenă a păcii.
Pacea este un vis frumos pentru toată lumea. Indiferent de religii şi culturi, omul şi umanitatea în diversitatea sa, poartă în interiorul fiinţei un mare tezaur, dorinţa de pace, libertate, dreptate şi fericire.
Toţi oamenii aspiră la aceste ţinte şi valori comune. În caz contrar, războiul este o tragedie umanitară.Războiul nu aduce după sine decât pagube incurabile, distrugeri şi multiplică suferinţa populaţiilor. Speranţa şi progresul vin doar din alegerea păcii.
Un mic gest în acest sens l-au construit copiii şcolii generale Benci-Borsi din Livorno împreună cu profesorii lor de religie şi de alte discipline, coordonaţi de părintele Vasile Orghici, preot al bisericii greco-catolice române şi profesor al acestei şcoli. „Reuniţi în Biserica Santissima Annunziata, mai cunoscută sub numele de Biserica Grecilor Uniţi, care găzduieşte celebrul iconostas din secolul al XVII-lea. Elevii împreună cu părinţii s-au întâlnit după orele de şcoală în faţa bisericii. Studenţi de diferite naţionalităţi şi confesiuni religioase. La sosirea sa, Monseniorul Simone îi salută pe oaspeţi. Clima este veselă”.
De asemenea, a fost prezentă şi TV Telegrandducato din Livorno, care i-a cerut părintelui Vasile un interviu cu privire la protagoniştii evenimentului. Părintele Vasile a explicat eficienţa elevilor ca potenţiali purtători de pace: „copiii sunt un simbol al bucuriei şi al prieteniei. Copiii corespund mult mai bine ca subiecţi predispuşi în construirea păcii decât adulţii. Copiii se ceartă, dar imediat se reconciliază. Au capacitatea înnăscută de a se îmbrăţişa unul pe celălalt”.
De la începutul şi până la sfârşitul evenimentului, elevii au interpretat câteva expresii de pace şi cântece acompaniaţi de profesorul Franco Nocchi, cu chitara.
Monseniorul Simone Giusti, episcopul de Livorno, adresându-se copiilor, a subliniat că nu trebuie să aveţi duşmani. „Pacea se construieşte împreună dacă suntem cu toţii prieteni. A fi primitor înseamnă că unul te primeşte aşa cum eşti. Nu trebuie să-ţi faci niciodată duşmani. Nu trebuie să vă certaţi nici ca fraţi între voi. Vedem acest lucru în Ucraina. Ruşii şi ucrainenii sunt popoare frăţeşti şi totuşi se luptă între ei. În schimb, a fi împreună, a merge împreună, a lucra împreună, a vorbi pentru a creşte împreună ajută la construirea păcii”.
În final, subsemnatul Părinte Vasile Orghici a mulţumit în mod cordial
Episcopului Simone, Vicedirectoarei, profesorilor, elevilor şi părinţilor acestora. Adăugând speranţa că aceste tipuri de evenimente pot avea loc mai des pentru a obţine o implicare tot mai numerică şi mai ridicată a elevilor, studenţilor şi profesorilor noştri în dialogul intercultural şi interreligios.
P. Vasile Orghici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.