Română | Italiano
AcasăŞtiri201123 Octombrie: Imaginea pelerină a Maicii Domnului în comunitatea greco-catolică de la ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11685.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11685.jpg

Ştiri

Imaginea pelerină a Maicii Domnului în comunitatea greco-catolică de la Padova

Imaginea pelerină a Maicii Domnului în comunitatea greco-catolică de la Padova

Duminică, 23 octombrie 2011, comunitatea românească greco-catolică din Padova s-a întâlnit, aşa cum este tradiţia fiecărei a patra duminici din lună, în Capela Arhiconfraternităţii de la Bazilica Sf. Anton pentru Sf. Liturghie, urmată de un parastas. Slujbele au fost oficiate de către parohul pr. Aetius Pop şi de pr. Cristian Sabău.
De câteva săptămâni, din bunăvoinţa Centrului „Opus Rosa-Mystica” din Essen (Germania), a sosit pentru comunitate o statuie a Fecioarei Maria, cu indicaţia precisă de a fi folosită pentru a organiza pelerinajul Mariei prin casele credincioşilor. Chiar dacă nu este o icoană, ce ar fi mai degrabă familiară ritului bizantin, creştinii au primit cu bucurie această imagine a Maicii Domnului –Trandafirul Tainic.
În cuvântul de învăţătură, pr. Cristian a afirmat că Dumnezeu se foloseşte de semne şi simboluri, de sacramente şi imagini concrete pentru a arăta prezenţa Sa, a Fecioarei Maria şi a sfinţilor în lumea noastră. O statuie a Fecioarei Maria care circulă prin casele creştinilor, poate preabine să reprezinte ceea ce de fapt are loc deja, însă fără ca ochii noştri omeneşti să vadă: Maica Sfântă ne vizitează familiile şi intră în locuinţa noastră, pentru a împărţi cu noi bucuriile şi durerile, pentru asculta ceea ce avem să-I spunem şi pentru a ne comunica ceea ce Fiul Ei doreşte de la noi. Desigur, cultul acesta nu trebuie să devină o idolatrie. Chiar dacă statuia poate fi purtătoarea binecuvântării şi chipul văzut al Preacuratei, rugăciunea noastră nu se îndreaptă către o reprezentare materială (care poate fi un simplu obiect de ghips…), ci către Fecioara Maria cea reală, care tocmai pentru că e invizibilă, ne este prezentată printr-o icoană sau o statuie…
Imaginea Mariei a vizitat deja câteva dintre familiile comunităţii şi o va face în continuare. În general, ea zăboveşte cel puţin 9 zile în fiecare casă (timpul potrivit pentru a face o novenă), urmând ca mai apoi fiecare să adnoteze într-un registru haruri sau consideraţii asupra perioadei în care s-a bucurat de această prezenţă deosebită la propriul domiciliu. Nu lipsesc deja relatări ale unor haruri speciale, mijlocite de către Cereasca Pelerină.
Statuia Fecioarei Maria este disponibilă pentru oricine doreşte să o primească, cu cinstea cuvenită şi în limitele perioadei indicate. Cu timpul, am dori chiar să ne deschidem către alte comunităţi româneşti din Italia, pentru ca prin această imagine a Ei, Maica Sfântă să poată purta cât mai multor oameni haruri şi mângâiere.
Pr. Cristian Sabău - Ipod. Munarini Giuseppe

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.