Română | Italiano
AcasăŞtiri201120 Noiembrie: Vizita pastorală a PS Virgil Bercea în Protopopiatul Triveneto, Italia
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa » Titlu: 11589.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa

Titlu: 11589.jpg

Ştiri

Vizita pastorală a PS Virgil Bercea în Protopopiatul Triveneto, Italia

Vizita pastorală a PS Virgil Bercea în Protopopiatul Triveneto, Italia

În perioada 15-17 noiembrie 2011, Preasfinţitul Virgil Bercea, responsabil în cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu diaspora, a făcut o scurtă, dar intensă vizită pastorală la episcopii romano-catolici din regiunea Triveneto, Italia, unde se află multe comunităţi române greco-catolice. Scopul vizitei a fost acela de a întări raportul de colaborare şi totodată de mulţumire pentru sprijinul şi susţinerea preoţilor prezenţi în această regiune.
Vizita a început la episcopia din Verona unde, mons. Giuseppe Zenti, păstorul diecezei, a făcut o primire deosebită. Motivul este activitatea pastorală intensă făcută în ultimii ani de către pr. Radu Cefan, care, pe lângă grija faţă de comunitatea română greco-catolică, are o şi activitate pastorală în dieceză pe lângă asociaţiile „Migrantes” şi „Caritas”. S-a subliniat serviciul pr. Radu, considerat ca un dar preţios pentru dieceza de Verona şi foarte important pentru românii greco-catolici din Verona si împrejurimi.
În după amiaza aceleaşi zile, vizita a continuat la episcopul de Vittorio Veneto, unde mons. Corrado Pizziolo, l-a primit cu braţele deschise acum trei ani pe pr. Marian Liviu Gheorghe, pentru a servi comunitatea noastră din Oderzo. În acest oraş ni s-a oferit o biserică pentru serviciul liturgic, în care se oficiază Sfânta Liturghie şi toate celelalte servicii religioase. Mons. Corrado a ţinut să-l informeze pe P.S. Virgil că prezenţa pr. Marian este importantă şi pentru faptul că în zona Oderzo anumite comunităţi religioase fac un prozelitism agresiv şi cu grave consecinţe asupra credincioşilor noştri.
Vizita Preasfinţitului în dieceza de Vittorio Veneto s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii în domul din Oderzo împreună cu mons. Piersante Dametto, parohul catedralei, care, de la sosirea preotului nostru la Oderzo, a demonstrat că este un adevărat frate în Hristos, primitor şi disponibil în a sprijinii misiunea noastră pastorală.
Ziua de miercuri a început cu vizita în episcopia de Treviso, la mons. Gianfranco Agostino Gardin, unde la San Donà di Piave se ocupă de serviciul pastoral pentru credincioşii noştri greco-catolici pr. Pop Cătălin Dumitru. Episcopul Gardin este un frate francescan conventual care, atunci când a primit rolul de ministru greneral al ordinului călugăresc, a vizitat România, demonstrând o cunoaştere foarte bună a realităţii noastre religioase, cu toate problematicile ei. În aceasta vizită s-a pus bazele prezenţei unui preot român greco-catolic în zona Montebeluna (Pedemontana), unde există un grup foarte mare de credincioşi greco-catolici din zona Maramureşului.
În jurul prânzului, la Mănăstirea Franciscană Capucină din Mestre, P.S. Virgil s-a întâlnit cu pr. Roberto Tadiello, responsabil cu formarea spirituală şi teologică în cadrul Institutului Teologic al fraţilor franciscani capucini din Venezia. Aici se află studentul român greco-catolic Nicolae Dorin, trimis în urmă cu cinci ani pentru a-şi perfecţiona formarea spirituală şi teologică şi a deveni un bun slujitor al Domnului. Şi în această situaţie prezenţa studentului nostru pentru Provincia Venetă Capucină este considerată o binecuvântare, exprimându-se dorinţa de a continua pe viitor şi cu alţi studenţi dornici de a face un parcurs formativ teologic şi spiritual spre preoţie.
Ultima întâlnire din această zi a Preasfinţitului Virgil a avut loc la Vicenza, unde a avut un colocviu cu mons. Beniamino Pizziol, care pe lângă faptul că este episcopul diecezei de Vicenza, este şi Administratorul Apostolic al Patriarhiei de Venezia, rămasă vacantă în urma numirii ca Arhiepiscop de Milano a Cardinalului Angelo Scola. În această regiune îşi desfăşoară activitatea pr. Raimondo Salanschi, care slujeşte pentru românii greco-catolici din Vicenza, şi pr. Vasile Alexandru Barbolovici, preot la Venezia şi totodată protopop pentru regiunea Triveneto, Italia. Mons. Beniamino a primit de la P.S. Virgil, în semn de recunoştinţă pentru disponibilitatea demonstrată atât la Venezia cât şi la Vicenza faţă de credincioşii noştri, un medalion cu Fecioara şi cu Pruncul Isus.
Prezenţa unui număr atât de mare de români în Italia şi, în mod particular, în Nord-Estul Italiei spunea mons. Beniamino este „fundamental de importantă pentru economia locală cât şi italiană, dar în primul rând pentru atâtea femei care lucrează în familiile italiene pentru îngrijirea persoanelor bolnave şi în vârstă. Fără acest aport, familiile ar avea multe dificultăţi în a da părinţilor sau bunicilor, posibilitatea de a fi îngrijiţi în propriul habitat familial. Deci, cu atât mai mult este importantă prezenţa preoţilor noştri pentru a sprijinii spiritual aceste persoane departe de ţară şi de cei dragi”.
Seara s-a petrecut la Mogliano Veneto împreună cu pr. Roberto Giraldo, directorul Institutului Ecumenic „San Bernardino” din Venezia şi prof. Riccardo Burigana, directorul „Centrului pentru Ecumenism” al Conferinţei Episcopale Italiene, cu sediul în acelaşi Institut. S-au discutat şi stabilit anumite lucruri în vederea întâlnirii preoţilor români greco-catolici din Occident, care va avea loc la Venezia în perioada 3-6 septembrie 2012. La întâlnire a fost prezent şi superiorul mănăstirii franciscane „San Francesco della Vigna”, pr. Sebastiano, care ne va sprijini la găzduirea şi organizarea acestei întâlniri importante pentru preoţii români din diaspora.
Ultima întâlnire a P.S. Virgil a avut loc la Udine în dimineaţa zilei de joi, 17 noiembrie, la Seminarul interdiecezan, cu mons. Andrea Bruno Mazzocatto, arhiepiscopul de Udine. În această arhidieceză activează pr. Ioan Mărginean Cociş, care, după mai bine de patru ani, a finalizat lucrările de restaurare a bisericii „San Cristoforo”, unde celebrează Sfânta Liturghie. S-au discutat aspecte legate de întocmirea convenţiei de gestionare, întreţinere şi folosire a lăcaşului de cult din partea comunităţii româneşti. Mons. Andrea Bruno este un mai vechi prieten al bisericii noastre, cunoscând foarte bine dificultăţile ei, atât în ţară cât şi în occident.
Pot spune că această vizită pastorală a P.S. Virgil Bercea în regiunea Triveneto din Italia, unde avem cel mai concentrat număr de parohii româneşti greco-catolice din tot Occidentul, a fost necesară şi a reuşit să întărească raporturile noastre de colaborare cu partea romano-catolică italiană şi de sprijin pentru emigranţii români greco-catolici, şi că prezenţa preoţilor este mai mult decât necesară, este un dar atât pentru biserica italiană cât şi pentru credincioşii noştri.
În numele preoţilor noştri din Protopopiatul Greco-Catolic din regiunea Triveneto, Italia, doresc să mulţumesc P.S. Virgil Bercea de grija ce ne-o poartă, sprijinul şi încrederea faţă de noi, chemaţi să fim alături de credincioşii noştri români greco-catolici din această zonă minunată şi binecuvântată de Domnul.
P. Vasile Barbolovici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.