Română | Italiano
AcasăŞtiri201121 Noiembrie: Comunicat: Noul Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa » Titlu: 11590.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa

Titlu: 11590.jpg

Ştiri

Comunicat: Noul Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore

Comunicat: Noul Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore

Părintele Claudiu-Lucian POP s-a născut în data de 22 iulie 1972 în localitatea Pişcolt din judeţul Satu-Mare. Ambii părinţi, profesori de Limba şi Literatura Română, şi în mod special bunicul matern, preotul greco-catolic Vancu Victor, care îşi trăia clandestinitatea celebrând în fiecare dimineaţă Sf. Liturghie cu uşile închise, au contribuit în mod activ la formarea religioasă şi umană a părintelui Claudiu.
A urmat Şcoala Generală în oraşul Jibou, fiind apoi absolvent al Liceului din localitate, cu profilul chimie-biologie.
În anul 1990 a susţinut cu succes examenul de admitere la Facultatea de Chimie din Bucureşti. După un an în capitală, vocaţia la preoţie se concretizează în mod definitiv. Abandonează chimia pentru a începe pregătirea teologică. Prin bunăvoinţa şi încrederea Preasfinţitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 a obţinut o bursă de studii la Roma.
Între anii 1991-1999 a fost student al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificală Urbaniana, iar apoi Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana, obţinând Licenţa în Teologie Spirituală (1998) şi Doctoratul în anul 2006.
Este hirotonit preot la 23 iulie 1995; între anii 1997-1999 este responsabil, sub îndrumarea părintelui Jacques Raquez, de biserica greco-catolică din Roma, Santissimo Salvatore alle Coppelle.
Între anii 1999 - 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 şi decembrie 2007, Rector al aceleiaşi instituţii.
În 12 decembrie 2007, la cererea Arhiepiscopului Major şi a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale Rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.
A participat la diferite conferinţe şi sesiuni de comunicări din ţară şi din străinătate, dintre care amintim:
2000-2007: Conferinţe pentru medici oncologi în cadrul Institutului Francez din Bucureşti, pe tema „Anunţul diagnosticului în cazul bolnavilor terminali” şi „Îngrijirile paleative”.
2001-2008: Colaborator, ca şi Rector al Misiunii greco-catolice romane din Paris, al Asociaţiei culturale romane „Maison roumaine”. Printre personalităţile marcante care au conferenţiat în cadrul Misiunii greco-catolice din Paris pentru aceasta asociaţie: Horia-Roman Patapievici, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Stéphane Courtois, etc.
2007: Conferinţa de pregătire pentru întâlnirea ecumenică de la Sibiu, la invitaţia Arhiepiscopului de Dijon, Mgr Roland Minnerath (Dijon - ianuarie 2007)
2007: Conferinţa pentru aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Colegiului Pontifical „Pio Romeno”: „L’icona e la paternita spirituale”.
2006: Exerciţii spirituale pentru preoţii Eparhiei de Lugoj, organizate de Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj: „Prezenţa lui Dumnezeu, prin Maica Sfântă, în lupta văzută şi nevazută a creştinului”.
2005: Exerciţii spirituale pentru studenţii Colegiului Pontifical „Pio Romeno”: „Viaţa spirituală – o reîntoarcere în noi înşine”.
1996: Cursuri de vară pentru preoţii Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică – Teologie spirituala (Cluj-Napoca).
Ca rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” organizează seria de conferinţe cu titlul „Semne ale timpului, semne ale Spiritului”, cu participarea unor personalităţi de excepţie în domeniul teologic, bioetic, psihologic, etc. Coordonează în acelaşi timp colecţia „Caietele Pio Romeno”, publicând volumele „Jurnalul unui preot exorcist” şi „Papa Ioan Paul al II-lea vorbeşte Bisericii Române Unite”. Colecţia, iniţiată de predecesorul său la conducerea Colegiului, P.S. Mihai Frăţilă, mai are în pregătire câteva lucrări deosebite.
Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, l-a ales Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore în cadrul lucrărilor sesiunii ordinare de primăvară, de la Blaj, din 8-10 iunie 2011.
http://www.bru.ro

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.