Română | Italiano
AcasăŞtiri201113 Decembrie: Spectacol de Ziua Naţională a României la Pordenone
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11627.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11627.jpg

Ştiri

Spectacol de Ziua Naţională a României la Pordenone

Spectacol de Ziua Naţională a României la Pordenone

Ca şi în anii precedenţi, spectacolul organizat de Parohia Română Greco-Catolică „San Rocco” din Venezia-Mestre, în colaborare cu Asociaţia culturală română „Decebal-Traian” din San Donà di Piave, cu ocazia sărbătorii Sf. Nicolae şi a Zilei Naţionale a României la Pordenone, în sala de teatru Luigi Russolo, a fost şi în acest an foarte reuşită. În primul rând copii membrilor asociaţiei cu recitalul de colinde împreună cu artistul Dinu Iancu Sălajanu, a trezit în sufletele românilor prezenţi nostalgia de acasă şi de tradiţiile noastre.
Ca în fiecare an, a venit şi moşul cu daruri pentru copii cuminţi ai membrilor asociaţiei şi la toţi ceilalţi copii prezenţi în sală.
Momentul culminant a fost atunci când în partea a doua a spectacolului, prezentatorul invitat în acest an, domnul Cristian Tabără de la Televiziunea Română a introdus pe scenă artiştii celebri precum: Dinu Iancu Salăjanu, care cu vocea lui puternică a transmis românilor prezenţi, emoţii şi bucurie. Mitul cântecului bucovinean doamna Sofia Vicoveanca, a demonstrat că este foarte iubită de cei din Moldova în mod particular, cât şi de întreg poporul român de pretutindeni, chiar dacă a ajuns la o vârstă frumoasă, şi care are în cântecul dânsei o infinitate de mesaje şi de obiceiuri de pe acele plaiuri minunate. Jocul de scenă este de asemenea un punct puternic şi plin de originalitate.
Intrarea pe scenă a taragotistului de ne egalat din folclorul românesc Dumitru Fărcaş, a făcut să se ridice în picioare toţi cei prezenţi în sală, întâmpinându-l cu aplauze puternice şi cu mari emoţii. Taragotul dânsului după ce a început să sune a creat în sala teatrului o linişte totală, parcă fiecare dintre cei prezenţi vroind să se hrănească cu sunetul emanat de el, lăsându-l să pătrundă în adâncul sufletului. Programul executat a fost cu cele mai alese piese muzicale din repertoriul artistului, culminând cu imnul Europei „Oda bucuriei”.
Pe toată durata spectacolului, s-a simţit din partea publicului că nu ne este ruşine să fim români şi că avem tradiţii religioase şi folclorice de toată frumuseţea, chiar dacă în ultimul timp pe teritoriul italian mulţi conaţionali de-ai noştri, au pătat numele şi identitatea de român.
La fel şi prezentatorul spectacolului, omul de televiziune domnul Cristian Tabără, a invitat publicul român prezent să onoreze aici departe de ţară, identitatea şi demnitatea noastră, transmiţând copiilor lor, tot ce avem mai bun ca popor, credinţă, tradiţie, şi dorinţă de a muncii pentru un viitor mai bun pentru ei şi pentru cei dragi ai lor.
Spectacolul s-a încheiat cu un scurt program, unde pe scenă au fost prezenţi împreună cu corul copiilor „Colindătorii” din San Donà de Piave, toţi artiştii invitaţi, colindând pe românii prezenţi în sală, lăsând în inimile celor prezenţi bucurie şi fericire, dar şi un dor de ţară şi de cei dragi.
P. Vasile Alexandru Barbolovici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.