Română | Italiano
AcasăŞtiri201116 Decembrie: Sărbătoare în parohia greco-catolică din Roma - Euclide
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11638.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11638.jpg

Ştiri

Sărbătoare în parohia greco-catolică din Roma - Euclide

Sărbătoare în parohia greco-catolică din Roma - Euclide

În data de 04 decembrie 2011, în cadrul comunităţii parohiei din Roma-Euclide, a avut loc sărbătoarea “preîntâmpinării” Naşterii Domnului. Programul sărbătorii a avut un desfăşurător amplu. Primul plan a fost cuprins de către celebrarea Sfintei Liturghii, slujba la care au luat parte distinşi oaspeţi, precum ES Mons. Francesco Cuccarese, arhiepiscop emerit de Pescara şi Excelenţa Sa, domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun.
Menţionăm că această sărbatoare a fost un prilej de bucurie pentru întreaga comunitate şi din perspectiva datei de 1 decembrie, Sşrbştoarea naţională a României. Pe fondul acestei comemorări, părintele Serafim, parohul comunităţii a adus în prim plan celor prezenţi momentul din 1 decembrie 1918, care în istoria Romaniei semnifică unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, respectiv “rostirea” declaraţiei de unire de la Alba Iulia, de către Eminenţa Sa, Cardinalul Iuliu Hossu.
Ziua naţională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. În 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România. Astfel a fost abrogata hotărârea Consiliului de Miniştri din 1949, care privea declararea zilei de 23 august ca sărbătoare naţională.
Această sărbătoare a fost marcată în cadrul unei festivităţi desfăşurate în sala festiva a parohiei Euclide, prin cântecele specifice zilei naţionale a României. Iar pentru că ne aflăm în apropierea Sărbătorii Naşterii Domnului evenimentul a fost intensificat de spectacolul de colinde susţinut de Corul Colegiului Pio Romeno din Roma precum şi de colindele şi sceneta Naşterii Domnului pregătite de grupul de colindători ai parohiei.
Sărbătoarea parohiei Roma Euclide, cu însemnătate naţională dar în acelaşi timp morală şi spirituală a constituit un moment de bucurie sufletească pentru românii din Roma. Alături de tradiţionalul La mulţi ani, urăm participanţilor şi membrilor parohiei Sărbători Fericite, cu căldură în suflete şi cu sănătate, şi... să avem cu toţi folos, de naşterea lui Cristos
Achim Marcel Daniel

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.