Română | Italiano
AcasăŞtiri201120 Decembrie: Spectacol etnic de colinde la Padova
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot » Titlu: 11675.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot

Titlu: 11675.jpg

Ştiri

Spectacol etnic de colinde la Padova

Spectacol etnic de colinde la Padova

Adeste Fideles
Laeti triumphantes
Venite, venite in Bethlehem
Natum videte Regem angelorum
Venite adoremus Dominum
          
Tradiţia creştină îi uneşte pe toţi cei care cred în naşterea Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii, într-o singură mare familie care cântă bucuria în prag de Crăciun. Sub aceasta idee de unitate prin diversitate, duminică,18 decembrie 2011, a avut loc la Padova un concert de cântece şi colinde de Crăciun intitulat ”Note di Natale”, susţinut de diferitele confesiuni creştine prezente în urbe.
Gazda evenimentului a fost pr. Elia Ferro, delegatul episcopal pentru pastoraţia emigranţilor pentru dieceza de Padova. Locaţia aleasă pentru acest eveniment are ea însăşi un nume elocvent, biserica parohială „Templul Pacii”, tocmai pentru a sublinia că, prin prezenţa noastră, suntem cu toţii chemaţi a construi pacea, cea din suflete şi din lume, a construi de fapt o lume nouă, fără frontiere ce ţin de culoarea pielii, de etnie, rasă sau de limba vorbită. În Casa Domnului fiecare are un loc special, fiecare poate aduce un suflu nou şi diferit, original, o amprentă care să marcheze autenticitatea noastră. Fiecare suntem membre ale aceluiaşi corp, Biserica.
Acest lucru a fost foarte bine evidenţiat prin prezenţa aici a diferitor confesiuni religioase: catolici de rit latin şi răsăritean, ortodocşi, anglicani, evangelici, şi respectiv prin naţiile care şi-au dat întâlnire: italieni, români, filipinezi, ucraineni, africani (francofoni şi anglofoni), moldoveni-ruşi, chinezi, srilankezi. Fiecare dintre aceste grupuri au interpretat două sau trei colinde luate din tradiţia propriei sale naţii, intercalate de scurte explicaţii cu privire la conţinutul sau semnificaţia acestora.
Din partea comunităţii româneşti greco-catolice a participat un grup destul de numeros de persoane care, în momentul alocat României, s-au unit grupului con-naţionalilor de rit latin, pentru a interpreta trei colinde. Fireşte, cel dintâi a fost tradiţionalul „O, ce veste minunată”, iar la sfârşit s-a intonat „Moş Crăciun cu plete dalbe”.
Crăciunul pe care-l aşteptăm este sărbătoarea Bucuriei; chiar dacă suntem încă în Post, tonul general al concertului a fost unul animat, dinamic, imprimat de anumite valenţe culturale aduse in prim plan prin muzica voioasă, dar în acelaşi timp înălţătoare. La finalul spectacolului, toţi participanţii şi-au unit glasurile în interpretarea celebrei colinde “Adeste fideles”.
Prin bunăvoinţa si ospitalitatea lor, gazdele au oferit o mică agapă frăţească cu tradiţionalul cozonac italian şi ceai cald.
Ne dorim ca acest eveniment să devină o tradiţie care să demonstreze că prezenţa străinilor în Italia, şi în mod deosebit la Padova, este un câştig cultural şi social, şi nu o povară pentru societatea autohtonă.
Laura Raita

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.