Română | Italiano
AcasăŞtiri201220 Februarie: Pelerinajul greco-catolicilor din Padova la grota de la Chiampo (VI)
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Liturghie românească în Domul din Villafranca di Verona » Titlu: 11650.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Liturghie românească în Domul din Villafranca di Verona

Titlu: 11650.jpg

Ştiri

Pelerinajul greco-catolicilor din Padova la grota de la Chiampo (VI)

Pelerinajul greco-catolicilor din Padova la grota de la Chiampo (VI)

În data de 19 februarie 2012, la sfârşitul Liturghiei duminicale, un grup de credincioşi români şi italieni ai comunităţii greco-catolice „Sf. Nicolae” din Padova au participat la pelerinajul organizat de Pr. paroh Aetius Pop şi de Pr. Cristian Sabău la grota Fecioarei din localitatea Chiampo (Vicenza). Programat iniţial în jurul datei de 11 februarie, - aniversarea apariţiilor Maicii Domnului la Lourdes, pelerinajul a fost amânat datorită condiţiilor meteo nefavorabile. La Chiampo se găseşte o frumoasă reproducere a grotei din Lourdes (Franţa), care uimeşte prin fidelitatea ei, grotă construită de călugărul sculptor fericitul Claudio Granzotto.
Grupul a fost întâmpinat de către pr. Bruno Miele, „guardianul” mănăstirii franciscane. Acesta, a explicat câteva aspecte din spiritualitatea şi din istoria locului: după ce Provincia Minoriţilor a decis ridicarea unei grote care să o reproducă pe cea de la Lourdes, proiectul i-a fost încredinţat tânărului Claudio care, de curând intrat în ordin, aducea cu sine studiile şi experienţa de sculptor. Lucrările au început în 1934, însă, concomitent cu grota, creştea şi stima şi faima sfinţeniei călugărului artist.
După cum el însuşi a mărturisit –„De Sfântă-Măria Mare mă voi duce!”, fr. Claudio a murit pe data de 15 august 1947. Proclamat fericit de către Papa Ioan Paul al II-lea, este înmormântat chiar la picioarele grotei pe care a construit-o, despre care a prezis că va aduna în rugăciune mulţimi de oameni, împlinind aici, prin harurile pe care le mijloceşte, ceea ce al însuşi a promis de-a lungul vieţii: „Îi voi ajuta şi mângâia pe toţi!”
La picioarele Maicii Preacurate din grota de la Chiampo, grupul s-a oprit pentru a-i oferi rugăciunea Paraclisului, recitat atât în italiană cât şi-n limba română, pentru a primi mai apoi binecuvântarea preoţilor însoţitori. Fiecare pelerin a îndeplinit mai apoi gestul ritual care se face şi la Lourdes, anume al înconjurului prin interior al grotei, atingând pietrele în tăcere şi oferind propriile intenţii de rugăciune Mamei Neprihănite.
După acest înălţător moment de rugăciune, s-a servit prânzul împreună, fiecare împărţind în mod frăţesc cu ceilalţi din propria sa merinde.
Spre sfârşitul acestei zile binecuvântate, grupul s-a îndreptat spre colina unde se găseşte "Calea sfintei cruci”, având staţiuni reprezentate prin statui din bronz de mărime naturală, meditând şi contemplând iubirea pe care Isus Cristos a oferit-o fiecăruia dintre noi, rugându-se totodată pentru marile încercări ale lumii.
Florica Sautea, pr. Cristian Sabău

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.