Română | Italiano
AcasăŞtiri20122 Martie: Slujitorii în Via Domnului s-au întâlnit la Imola pentru întâlnirea ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11570.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11570.jpg

Ştiri

Slujitorii în Via Domnului s-au întâlnit la Imola pentru întâlnirea protopopială

Slujitorii în Via Domnului s-au întâlnit la Imola pentru întâlnirea protopopială

Parohia greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Imola a fost gazda întâlnirii protopopiale a preoţilor din regiunea Emilia-Romagna, sâmbătă, 25 februarie 2012. La această întâlnire au fost prezenţi părintele protopop Marinel Mureşan, paroh de Bologna, pr. Tiberiu Sârbu, paroh de Imola şi gazda acestei întâlniri, pr. Cristian Coste, paroh de Rimini, pr. David Mihai, paroh de Forli şi Cesena, pr. Horea Augustin Costinaş, paroh de Faenza, pr. Dan Todea, paroh de Lugo. Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Biserica „San Giacomo”.
Întâlnirea slujitorilor din această regiune a avut loc sub conducerea părintelui Marinel Mureşan, protopop al Protopopiatului greco-catolic de Emilia Romagna. În sesiunea de lucru s-au dezbătut diferite probleme organizatorice dar şi diverse iniţiative. Preoţilor le-au fost aduse la cunoştinţă mai multe aspecte de ordin administrativ. S-a subliniat importanţa acestor întâlniri protopopiale şi s-a stabilit ca acestea să se realizeze o dată la două luni. S-au abordat diferite teme, printre care: s-a vorbit despre importanţa cercurilor pastorale, s-a discutat despre întărirea relaţiilor dintre preotese (iar cu privire la acest subiect s-au propus exerciţii spirituale pentru toate preotesele din Italia pe parcursul anului în curs). Părintele protopop spunea că, în perioada aceasta a Postului Mare, preoţii trebuie să fie nu doar un exemplu pentru cei din jur ci mai mult, să le fie de ajutor, să le fie aproape credincioşilor, pentru a confirma că suntem fraţi întru Cristos, că trebuie văzut ce se poate face concret, gratuit sau printr-un ajutor.
Pe ordinea de zi a fost dealtfel şi pelerinajul anual de la Padova unde, în mijlocul credincioşilor, în acest an se va afla PSS Mihai Frăţilă, episcop greco-catolic al Vicariatului de Bucureşti. În continuare s-au mai dezbătut şi alte teme de interes pastoral-misionar cum ar fi continuarea activităţilor pastorale de catehizare a credincioşilor, realizarea chiar a unui curs destinat laicilor astfel încât dintre ei unii să se formeze ca lideri spirituali ai unei comunităţi. Un alt punct discutat este cel al unor tehnici de implementare destinate momentelor de rugăciune din cursul săptămânii, în parohie. O propunere venită din partea unui preot a fost aceea de a se realiza un schimb de experienţă, o parohie din regiunea Emilia Romagna să îşi găsească o localitate românească.
Pe lângă aceste propuneri s-a mai discutat despre diversele iniţiative propuse în procesul verbal semnat la Rimini în luna septembrie 2011. Una dintre aceste propuneri ar fi realizarea unei întâlniri a tuturor credincioşilor greco-catolici români prezenţi pe teritoriul Italiei. Prin această întâlnire Biserica Română Unită cu Roma din Italia propune o redeşteptare a poporului român - e nevoie sa creştem oameni de valoare. În societatea de azi există o mare problemă, aceasta ar fi lipsa tinerilor pe care-i dorim implicaţi în diversele activităţi ale lumii în care trăim. „Este nevoie de laici, iar pentru aceasta trebuie să facem ceva”, încheie părintele Marinel Mureşan acest subiect.
Exerciţiile spirituale pentru preoţi din acest an vor avea loc la Cesena în data de 7 Aprilie 2012. Ţin să amintesc că pe toată durata lunii martie, pe parcursul acestui post, se va celebra Maslu în fiecare parohie greco-catolică.
În încheiere părintele protopop Marinel Mureşan a transmis că în viitorul apropiat se doreşte deschiderea de noi parohii.
Următoarea întâlnire protopopială a preoţilor va avea loc în ziua de 24 martie a.c în parohia greco-catolică „Sfântul Andrei” din Recanati, provincia de Marche.
Mulţumim bunului Dumnezeu pentru acest moment petrecut împreună. Îl rugăm să ne binecuvânteze pe toţi cu binecuvântarea Sa de Tată.
Ipodiacon Alexandru Petricaş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.