Română | Italiano
AcasăŞtiri20127 Martie: Întâlnirea preoţilor români greco-catolici din diaspora
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord » Titlu: 11586.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord

Titlu: 11586.jpg

Ştiri

Întâlnirea preoţilor români greco-catolici din diaspora

Întâlnirea preoţilor români greco-catolici din diaspora

În fază de pregătire... Anticipăm câteva din întâlnirile deja fixate. Însă, pentru o corectă informare vă invităm să reveniţi.
          
          
Sosirea la Veneţia
Aşa cum s-a menţionat în anunţul şi invitaţia la Întâlnire, costul pachetului NU cuprinde cheltuielile dus/întors la Veneţia.
După adeziunea de participare, Cucernicii Părinţi vor fi contactaţi prin e-mail pentru a se afla data, ora şi modalitatea de ajungere (avion, tren sau maşină), în vederea unei cât mai eficiente organizări a sosirii la locurile de cazare.
          
Cazarea
În vederea cazării, s-au făcut rezervări în două locaţii diferite:
•          Mănăstirea Franciscană „San Francesco Della Vigna” (unde, în Institutul adiacent, se vor desfăşura lucrările zilnice)
•          Casa Valdeză din Veneţia –„Foresteria Valdese di Venezia” (la o distanţă de 7 min. de Mănăstirea Franciscană).
Cazarea va avea loc în camere cuprinzând între 2 şi 6 paturi: facem apel deja de pe acum la înţelegerea şi spiritul fratern al preoţilor participanţi, tocmai pentru că spaţiile pe care le avem la dispoziţie nu încurajează spiritul individualist. Repartizarea pe camere se va face aleatoriu, atât în ceea ce priveşte locaţia (Mănăstirea franciscană ori Casa Valdeză), cât şi privitor la numărul de paturi din cameră.
          
Mesele
În pachetul de care va beneficia fiecare participant sunt cuprinse 3 mese pe zi:
•          micul-dejun (la cazare),
•          prânzul şi cina (cu toţii împreună, la Mănăstirea „San Francesco della Vigna”).
          
Programul zilnic
Scopul principal al Întâlnirii preoţilor este cunoaşterea reciprocă şi reflecţia asupra chestiunilor şi a problemelor majore ce caracterizează activitatea pastorală cu comunităţile greco-catolice din diasporă.
Şedinţele zilnice, dar şi discuţiile libere la mese ori în timpul liber vor constitui o ocazie propice pentru schimbul de idei şi de experienţe.
Centrul de bază pentru lucrări va fi Institutul Ecumenic „San Bernardino” (din incinta Mănăstirii Franciscane). http://www.isevenezia.it/it/photo_gallery/
          
Conferinţe
În cadrul Întâlnirii preoţilor, s-a considerat oportună invitarea unor specialişti competenţi care, expunând fiecare o prelegere, vor furniza argumente noi pentru formarea permanentă a preoţilor şi pentru dezbaterile dintre aceştia.
Aceşti conferenţiari vor fi:
          
- Eminenţa Sa, Cardinalul Francesco Coccopalmerio, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative (Pontificium Consilium de Legum Textibus), va susţine conferinţa "L'istituzione ecclesiastica delle comunità di fedeli orientali in territorio latino. Le prospettive del diritto canonico".
- Prof. Univ. Dr. P. Roberto Giraldo, directorul Institutului de Studii Ecumenice "San Bernardino" din Venezia, va susţine o prelegere pe o temă ecumenică: „Contribuţia Bisericilor Catolice Orientale la dialogul ecumenic internaţional între Biserica Romano-Catolică şi Bisericile Ortodoxe”.
- Prof. Riccardo Burigana, profesor de istorie contemporană, este directorul Centrului pentru Ecumenism al Conferinţei Episcopale Italiene. Va susţine conferinţa cu titlul: "Participarea şi contribuţia reprezentanţilor Bisericii Române Unite cu Roma la Conciliul Vatican II".
          
Spiritualitate
Vom celebra zilnic Sf. Liturghie adunându-ne în jurul Părintelui nostru Episcop PS Virgil în biserica „San Francesco della Vigna” (alăturată Institutului).
Alte momente de rugăciune, vor fi indicate în programul pe care fiecare îl va primi la sosire.
          
Vizite şi destindere
•          În cursul Întâlnirii preoţilor este programată o audienţă la Excelenţa Sa Francesco Moraglia, noul Patriarh de Veneţia. Pentru această împrejurare, toţi preoţii sunt rugaţi să îşi aducă reverendă.
•          După audienţa la Patriarh, grupul va vizita Bazilica San Marco (celebră pentru ai săi 8.000m2 de mozaicuri), beneficiind de explicaţiile competente ale Mons. Giuseppe Camilotto, parohul bisericii.
•          În ultima zi a întâlnirii, toţi participanţii vor fi invitaţi să participe la o vizită prin Veneţia şi la o plimbare cu barca pe traseul Celestia-Murano (costurile sunt deja cuprinse în pachet). La Murano se va vizita Bazilica „Santi Maria e Donato”, construită în primul mileniu creştin, unde sunt păstrate moaştele sf. Gerard.
•          Se va efectua o vizită la o fabrică de sticlă şi la un magazin unde se vor putea achiziţiona obiecte de Murano la preţuri foarte avantajoase.
•          De asemenea, grupul va beneficia de o cină la un restaurant tipic veneţian, cu un meniu special (peşte şi fructe de mare), (în acelaşi fel, cina este inclusă în pachet). Cei care nu doresc un astfel de meniu, vor avea în prealabil posibilitatea de a-şi exprima alte opţiuni.
          
Informaţii practice
•          În cazul în care preoţii participanţi vor alege avionul, ca mijloc de deplasare, sunt sfătuiţi să facă rezervarea cât mai din timp pe unul din cele două aeroporturi:
o          Venezia - Marco Polo
o          Treviso – Antonio Canova
Achiziţionarea din vreme va fi esenţială pentru a evita riscul imposibilităţii procurării biletului sau al costurilor excesive, având în vedere desfăşurarea concomitentă la Veneţia a festivalului de film.
•          Toţi preoţii participanţi îşi vor aduce cu sine veşmintele preoţeşti necesare pentru săvârşirea Sf. Liturghii, precum şi reverenda, pentru vizita la Patriarhia veneţiană.
          
          
Pentru a ajunge la Institutul de Studii Ecumenice din Veneţia:
          
a) de la gară şi de la Piazzale Roma:
luaţi „vaporetto” n° 52, direcţia Fondamente Nuove - Lido şi coborâţi la Celestia (aprox. 30 min).
          
b) de la gară şi de la Piazzale Roma:
pe jos, parcurgând „Strada Nuova” până la „Ss. Apostoli”, mergeţi înainte în direcţia „Ss. Giovanni e Paolo”, şi de aici spre San Francesco della Vigna (aprox. 30 min).
          
c) de la aeroport, luaţi „vaporetto” „Alilaguna” şi coborâţi la „Fondamente Nuove”. Apoi, mergeţi pe jos până la „Ospedale Civile (Biserica „Ss. Giovanni e Paolo), şi întrebaţi de biserica „San Francesco della Vigna” (10-15 minute de mers pe jos), sau luaţi „vaporetto” 52 direcţia Lido şi coborâţi după două staţii la „Celestia”. Mergeţi până în faţa Bisericii „San Francesco della Vigna” (sau apelaţi-l pe p. Vasile Barbolovici: 0039/3470597824, care vă va aştepta în staţie).
          
          
          
Pentru a ajunge la „Casa Valdese”
          
a) de la Piazzale Roma sau de la gară:
luaţi „vaporetto” n ° 2 şi coborâţi la Rialto. De acolo mergeţi până la „Campo S. Bartolomeo”, apoi luaţi „Sottoportego de la Bissa” şi continuaţi până la „Salizada S. Lio”. Pe urmă viraţi la stânga şi treceţi podul: veţi ajunge în „Campo S. Maria Formosa”. Traversaţi şi luaţi „Calle Lunga S. Maria Formosa”, care este situat între Hotelul Scandinavia şi Barul „dell’Orologio”. În final, după podul Cavagnis, o să vedeţi Casa Valdeză.
          
b) de la gară şi de la Piazzale Roma:
pe jos, parcurgând „Strada Nuova” până la „Ss. Apostoli”, mergeţi înainte în direcţia „Ss. Giovanni e Paolo”. Ajungând, faceţi dreapta spre „Calle dell’Ospedaletto”. Treceţi de pod şi de „Calle della Tetta”, apoi viraţi la stânga: după pod o să vedeţi Casa Valdeză.
          
c) de la aeroport, luaţi „vaporetto” "Alilaguna| şi coborâţi la „Fondamente Nuove”. Apoi, mergeţi pe jos până la „Ospedale Civile (Biserica „Ss. Giovani e Paolo). Ajungând, faceţi dreapta spre „Calle dell’Ospedaletto”. Treceţi de pod şi de „Calle della Tetta”, apoi viraţi la stânga: după pod o să vedeţi Casa Valdeză.
          
Comitetul de organizare Venezia 2012

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.