Română | Italiano
AcasăŞtiri201221 Martie: Pelerinajul anual al comunităţilor româneşti la Bazilica Sfântul Anton de ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa » Titlu: 11588.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa

Titlu: 11588.jpg

Ştiri

Pelerinajul anual al comunităţilor româneşti la Bazilica Sfântul Anton de Padova

Pelerinajul anual al comunităţilor româneşti la Bazilica Sfântul Anton de Padova

Duminică 18 martie 2012, la Bazilica Sf. Anton de Padova a avut loc pelerinajul anual al credincioşilor români greco-catolici din toată Italia. La oficierea dumnezeieştii liturghii arhiereşti, prevăzută pentru ora 12.15, a fost în mijlocul enoriaşilor P.S. Sa Mihai Frăţilă, episcop auziliar de Alba Iulia şi Făgăraş şi vicar de Bucureşti.
Invitatul special, în afară de episcop, a fost Directorul general al Fundaţiei “Migrantes”, mons. Giancarlo Perego din Roma, care a experimentat în prima persoană frumuseţea şi entuziasmul credincioşilor români greco-catolici prezenţi la mormântul sfântului Anton. Acest pelerinaj anual se desfăşoară prin voinţa şi dorinţa părintelui Enzo Poiana, Rectorul Bazilicii antoniene, prieten şi bun cunoscător al realităţii româneşti greco-catolice, atât a celei din ţară, cât şi a celei din Italia, pe care il putem numi, după cum spunea episcopul la predică, “uno di noi” – “unul dintre ai noştri”.
Pentru credincioşii noştrii, cu mare devoţiune la Sf. Anton de Padova, pelerinajul a fost oocazie de traire emoţionantă şi entuziasm deoarece, departe de pământul nostru şi de tradiţiile noastre, acest eveniment este o binecuvântare pentru ei şi pentru familiile lor. Acum mai bine de douăzeci de ani un asemenea pelerinaj putea fi numai un vis, astăzi este o frumoasă realitate, ba mai mult, este văzut drept un moment de comuniune fraternă şi o mărturie de credinţă cu familiile lor, luând în considerare faptul că emigraţia, pentru mulţi, a fost pe considerente economice. În Italia au gasit o casă, o comunitate primitoare şi recunoscătoare pentru munca lor.
Încurajarea din timpul predicii P.S. Sale Mihai Frăţilă a fost aceea “ de a rămâne uniţi în credinţă, în jurul păstorilor proprii, trimişi de către Biserica noastră din România şi să demontrăm că românii sunt un popor profund creştin catolic şi nu numai ortodox şi înrădăcinat în valorile Sfintei Evanghelii”.
Pelerinajul comunităţilor noastre parohiale la mormântul Sf. Anton se doreşte a fi consolidat în fiecare an tot mai mult, bucuroşi de comuniunea şi mărturia de credinţă a poporului nostru. La sfârşitul sfintelor slujbe s-a ţinut o agapă fraternă organizată la “Casa del Fanciullo”, cu mâncăruri româneşti tradiţionale, pregătite cu grijă de către familiile noastre.
După amiază, mai spre seară, pelerinii s-au întors la casele lor, mulţumind călugărilor de la Bazilică, mai bogaţi sufleteşte, cu mai multă speranţă pentru viitor şi mai întăriţi în credinţă, încredinţându-se tot mai mult grijii protectoare şi binecuvântării Sfântului Anton de Padova.
          
Traducere în limba română: pr. Ioan Mărginean Cociş
P. Vasile Alexandru Barbolovici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.