Română | Italiano
AcasăŞtiri201221 Martie: Sfântul Anton mijloceşte pentru credincioşii români. O duminică de viaţă ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa » Titlu: 11576.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa

Titlu: 11576.jpg

Ştiri

Sfântul Anton mijloceşte pentru credincioşii români. O duminică de viaţă spirituală în Bazilica „Sfântului” din Padova

Sfântul Anton mijloceşte pentru credincioşii români. O duminică de viaţă spirituală în Bazilica „Sfântului” din Padova

Primăvara, timp de renaştere a naturii, timp al Postului mare, timp de renaştere spirituală, care pentru comunităţile parohiale româneşti greco-catolice din Italia se concretizează deja de şase ani la rând sub forma unui pelerinaj anual la Bazilica Sf. Anton de Padova. Datorită primirii călduroase a fraţilor de la mănăstirea antoniană, această importantă tradiţie s-a consolidat în sufletele credincioşilor şi ale preoţilor, reprezentând, pentru sutele de enoriaşi aflaţi în bazilică în cea de a III-a duminică a Postului mare, un timp oportun de har deosebit, pentru sfânta taină a mărturisirii, pentru rugăciunea personală, pentru întâlnirea altor credincioşi, prieteni, cunoscuţi şi mai ales pentru a fi prezenţi şi părtaşi personal la Dumnezeiasca Liturghie arhierească, avându-l în mijlocul nostru anul acesta pe P.S. Mihai Frăţilă de la Bucureşti.
Comunităţile parohiale au ajuns de departe şi de aproape, călătorind toată noaptea în rugăciune, cântând şi lăudând pe Dumnezeu. Orele de cateheză cu programele pregătite de fiecare parohie, numeroase mărturisiri de credinţă şi rugăciune au început dimineaţă în aulele din incinta mănăstirii.
La ora 10.00 P.S. Mahai Frăţilă i-a întâlnit pe preoţii din Italia, diaconii şi hipodiaconii pentru a-i cunoaşte mai bine şi pentru un dialog fratern.
În tot acest timp erau la dispoziţie preoţi pentru sf. Taină a mărturisirii, semn concret lăsat de Iisus Hristos pentru a primii şi sărbătorii iertarea.
Momentul central al pelerinajului a fost dumnezeiasca Liturghie arhierească în limba română după tradiţia orientală in ritul bizantin. În cea de a III-a duminică a Postului mare, închinată sfintei Cruci, se oficiază Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, la altar fiind P.S. Sa Episcop Mihai împreună cu preoţii români din Italia, călugări şi alţi preoti italieni din Padova şi din celelalte dieceze. O prezenţă deosebită, în strânsă legătură cu statutul nostru de emigraţi aici în Italia, a fost preşedintele Fundaţiei „Migrantes” din Roma, mons. Giancarlo Perego, căruia îi mulţumim din suflet.
Numărul mare de credincioşi români în frumoasa şi impunătoare bazilică a Sf. Anton de Padova este un semn concret al stabilităţii şi continuităţii tradiţiei româneşti catolice orientale şi în diasporă.
Mulţumim Rectorului bazilicii pentru călduroasa primire, pentru felul în care s-a pus în slujba emigraţilor români care la Padova s-au simţit ca şi acasă.
P. Ioan Mărginean Cociş, responsabil mass-media

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.