Română | Italiano
AcasăŞtiri201221 Martie: Întâlnirea de rugăciune de la Padova
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018 » Titlu: 11005.jpg

Anul: 2018

Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018

Titlu: 11005.jpg

Ştiri

Întâlnirea de rugăciune de la Padova

Întâlnirea de rugăciune de la Padova

„Stricat-ai cu Crucea Ta moartea...şi apostolilor Tăi a vesti le-ai poruncit...”
          
Aşa începe Troparul Învierii glas VII, cântat în cadrul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii in Duminica a III-a din Păresimi, dată ce a coincis cu „deja-împământenitul” pelerinaj anual la Padova, al comunităţilor greco-catolice româneşti din Italia, în 18 martie 2012.
Am ales acest tropar ca punct de referinţă al acestei umile prezentări, deoarece valorifică centrul în jurul căruia gravitează existenţa noastră îndeosebi în această binecuvântată perioadă a Postului Mare: Crucea.
Crucea este semn al suferinţei care biruieşte moartea dăruind viaţa, punct de întâlnire al Celui Preaînalt cu Creaţia Sa prin intermediul Fiului, Cel care prin jertfa Sa de bunăvoie a ridicat la viaţă pe Adam cel căzut întru moartea păcatului.
Într-o altă ordine de idei, moartea închipuie şi „trecerea în uitare” , incapacitatea de a interacţiona cu alţii şi de a interveni activ în viaţa comunităţii, închipuie acea acţiune de tăinuire a talantului primit, îngropându-l în uitare, egoism sau frica de-al pune în folosul celorlalţi.
Simbolic vorbind, întâlnirea de cunoaştere reciprocă şi rugăciune ce a precedat Sfânta Liturghie de duminică de la Padova, a avut efectul biruinţei asupra acestui fel de moarte, prin crucea drumului străbătut de fiecare comunitate, prin imperfecţiunile personale pe care le purtăm ca sarcină zilnică, dar mai ales prin deschiderea avută faţă de „celălalt” .
Prezenţa credincioşilor într-un număr atât de mare a fost semn al urmării poruncii lui Hristos :”De vrea cineva să vină după mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze!” (Mt. 16,24). Astfel, prin mărturiile de credinţă, viaţă şi misiune pe care le-a făcut fiecare comunitate în parte, de la simpli credincioşi, cateheţi, membri în „Oastea Domnului” până la seminarişti, preoţi sau monahi, s-a inchipuit comunitatea apostolilor adunată în jurul Cuvîntului Divin.
Această întâlnire a reprezentat un moment deosebit al vieţii de credinţă, în care prin clipe de adevărată emoţie,sensibilitate şi naturaleţe trăite prin cântec, poezie, meditaţie, mărturie şi rugăciune, am ajuns la injumătăţirea Postului să mai adăugăm o cărămidă la zidirea personală şi comunitară, mulţumind astfel lui Dumnezeu şi aşteptând slăvita Înviere a Fiului Său, Isus Hristos.
Ciprian Burdaş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.