Română | Italiano
AcasăŞtiri201027 Februarie: Întâlnirea preoţilor din protopopiatul "Triveneto", Italia, la ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Instalarea Pr. Alexandru Şuteu ca nou responsabil pentru comunitatea din Padova » Titlu: 10901.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Instalarea Pr. Alexandru Şuteu ca nou responsabil pentru comunitatea din Padova

Titlu: 10901.jpg

Ştiri

Întâlnirea preoţilor din protopopiatul "Triveneto", Italia, la Verona

Întâlnirea preoţilor din protopopiatul "Triveneto", Italia, la Verona

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică se îngrijeşte de credincioşii români plecaţi în Italia, mai ales în zona de Nord-Est a Italiei unde se află două Protopiate: în "Triveneto" şi "Emilia Romagna", cu respectivele parohii (cfr. www.bru-italia.eu). Este binecunoscută existenţa parohiilor de veche dată la Roma şi Colegiul "Pio Romeno" pe Gianicolo, redeschis după căderea comunismului, unde sunt trimişi la studii viitorii preoţi, profesori sau erudiţi ai Bisericii noastre.
Protopiatul de Triveneto, în ziua 27 februarie 2010 a ţinut întâlnirea de primăvară la Verona, la parohia păstorită de pr. Radu Cefan. Întâlnirea a avut loc la Mănăstirea “San Bernardino” a călugărilor Franciscani Minori.
Întâlnirea a început la ora 9.00 cu Rugăciunea de dimineaţă, prezentarea câtorva chestiuni urgente referitoare la starea de sănătate a unor preoţi şi şi a membrilor de familie a acestora (cazul pr. Ioan Mărginean-Cociş de la Udine; al pr. Cătălin Pop de la San Donà di Piave), probleme personale grave, programe pastorale şi contribuţia anuală pentru protopop.
Din partea Diecezei de Verona a fost prezent la întâlnire Vicarul general mons. Giuseppe Pellegrini şi don Giuseppe Mirandola responsabilul “Migrantes” diecezan. Vicarul general a transmis preoţilor salutul Episcopului de Verona, împărtăşindu-le celor de faţă experienţa sa de viaţă împreună cu propriul Episcop. În trecut a lucrat la “Ufficio Misssionario” (Biroul Misionar) din Roma, unde a experimentat “bogăţia intercomuniunii bisericilor şi harurile ce ar putea exista”. “ Este o oportunitate – spunea – atât pentru valorizarea bogăţiilor cât şi pentru a da o contribuţie acestei integrări dificile. Credinţa, mai mult decât să despartă, ajută la unitate”. Don Giuseppe Mirandola a vorbt despre prezenţa diferiţilor straini în zonă, atât în oraş cât şi în afara acestuia, atingând un număr de peste 100.000 de persoane. Domnia sa îi vede pe români mai apropiaţi de poporul italian prin mentalitate, afinităţi culturale şi lingvistice.
Se prezintă pe scurt părintele Michele Pirotta, un preot italian greco-catolic care-şi desfăşoară misiunea pastorală la Milano la Biserica punct de referinţă pentru toţi credincioşii catolici de tradiţie orientală, loc de mărturie, de rugăciune şi de trăire liturgică pentru cei care doresc să cunoască Orientul creştin. Această prezenţă a fost dorită în mod explicit de către Arhiepiscopul de Milano, Dionigi Card. Tettamanzi.
Î. P. Sa Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, a trimis la Roma, la C.E.I., propunerea pentru numirea coordinatorului naţional pentru români, persoana potrivită fiind actualul Rector al Colegiului Pio Romeno, padre Claudiu Pop.
Continuă traducerea cărţilor din limba română în limba italiană, cu scopul de a face cunoscute istoria şi experienţa dramatică a martiriului Bisericii noastre. Cartea care este în fază finală gata să vadă lumina tiparului este “Lanţuri şi teroare- Catene e terrore” şi va fi prezentată la Roma, Bologna, Veneţia şi în alte oraşe din Italia de către Rectorul Colegiului Pio Romeno, părintele Caludiu Pop, împreună cu traducătorii, îngrijitorii cărţii şi preoţii prezenţi în respectivele dieceze din Italia.
Pelerinajul anual al Parohilor româneşti greco-catolice la Moaştele Sf. Anton din Padova ajunge la cel de-al IV-lea an. P.S. Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla va celebra sfânta şi dumnezeiasca Liturghie Arhierească, Duminică 14 martie 2010 la ora 12.15.
Pentru o cât mai bună comunicare între noi preoţii şi cu credincioşii noştrii, utilizăm diferite mijloace de comunicare modernă, printre care un loc aparte îl are şi site-ul internet bilingv www.bru-italia.eu, îngrijit de către părintele Raimondo Salanschi, paroh la Vicenţa.
Întâlnirea de la Bologna din perioada 12-14 octombrie 2009, unde s-au întâlnit pentru prima dată toţi preoţii greco-catolici români din Europa, a fost de mare folos. Data şi locul următoarei întâlniri la nivel european au fost fixate pentru luna octombrie 2010 la Misiunea Românească Greco-Catolică din Paris.
Spre sfârşitul dimineţii s-a vorbit de recenta vizită "Ad Limina" a Conferinţei Episcopale Româneşti, care reuneşte episcopii de ambele rituri - latin şi bizantin - (CER), în perioda 7-14 februarie 2010. Arhiepiscopul Major, Prea Fericirea Sa Lucian Mureşan şi Episcopul de Oradea PSSa Virgil Bercea i-au vorbit Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea de prezenţa noastră în Italia, de prezenţa preoţilor “uxoraţi” şi de modalităţile prin care aceştia pot să-şi desfăşoare activitatea pastorală în favoarea connaţionalilor din diecezele italieneşti. Episcopii noştrii au primit de la Sf. Părinte încurajare şi asigurarea pomenirii în rugăciune. În acest sens sunt scrisorile din partea CEI, dintre care ultima din partea Secretarului mons. Crociata.
Tuturor ne stă la suflet relaţia cu Biserica Ortodoxă Română prezentă în Italia.
La încheiere s-a vorbit despre situaţiile concrete din viaţa românilor aflaţi în Italia: relaţia cu membrii familiei de acasă, cazuri urgente etc.
Mulţumim din suflet Excelenţele Voastre, Episcopi ai Bisericii Romano-Catolice, pentru apropierea şi iubirea pe care o manifestaţi faţă de noi fiii acestei Biserici martirizate, care prin membrii preţenţi în Italia, dorim redescoperirea identităţii, care a fost distrusă în mod oficial şi stearsă pentru aproape o jumătate de secol; misiunea faţă de noile generaţii care nu cunosc decât puţin sau chiar deloc istoria trecută (au trecut deja douăzeci de ani de la Revoluţia din ’89): aceste generaţii sunt puse la grea încercare de încercările timpurilor post-moderne precum consumismul, materialismul, relativismul şi indiferenţa faţă de valorile viaţii religioase şi spirituale.
Cerem Preasfinţiilor Voastre pomenirea în rugăciune, în acest timp de post îndreptaţi către Lumina Învierii: Hristos Domnul nostru.
Secretariat

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.