Română | Italiano
AcasăŞtiri201212 Aprilie: Prima Sfântă Liturghie în noua biserică românească de la Milano
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11555.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11555.jpg

Ştiri

Prima Sfântă Liturghie în noua biserică românească de la Milano

Prima Sfântă Liturghie în noua biserică românească de la Milano

Parohia română unită cu roma, greco-catolică din Milano şi-a inaugurat în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (a Floriilor), noul loc de rugăciune situat în centrul capitalei lombarde, în biserica San Nicolao, construcţie care face parte din patrimoniul artistic şi arhitectural al Italiei. Biserica se află situată pe strada omonimă, San Nicolao, nr. 4, în apropierea staţiei de metrou şi a gării Cadorna.
Evenimentul a avut semnificaţii multivalente deoarece, pentru prima dată, după 40 de ani, românii greco-catolici din Milano au celebrat într-o biserică. Oferirea unui lăcaş de rugăciune, în centrul metropolei milaneze, comunităţii româneşti este un gest de apreciere faţă de Biserica Unită şi credincioşii români, din partea autorităţilor ecleziastice locale, în special a Cardinalului Angelo Scola, episcopului Erminio De Scalzi şi a Mons. Gianni Zappa, responsabil cu pastoraţia migranţilor.
La prima liturghie au participat credincioşii greco-catolici, originari din judeţele Maramureş, Cluj, Mureş, Bihor, care au trăit momentul cu emoţie evidentă alături de preotul paroh Robert Popa. Din partea autorităţilor române au fost prezenţi reprezentanţii Consulatului General al României la Milano, care au dovedit mereu sensibilitate şi disponibilitate faţă de necesităţile întregii comunităţi româneşti.
Elemente de interes
Un amănunt istoric mai puţin ştiut este că, în Milano a activat, până în urmă cu 40 de ani, o parohie greco-catolică românească, sub păstorirea părintelui Mircea Clineţ, care a găzduit în aceeaşi biserică şi prima parohie ortodoxă română. A fost un exemplu evanghelic de slujire spirituală a aceleaşi comunităţi româneşti, aflate în pribegie şi nesiguranţă. Acest model poate ajuta la o reevaluare a atitudinii ostile pe care o mai întâmpină, din păcate, şi azi Biserica Română Unită din partea fraţilor de sânge şi credinţă în Hristos.
Printr-un punct de reper fix, credincioşii greco-catolici români vor putea să se formeze şi să crească spiritual în lumina valorilor creştine, să-şi păstreze identitatea culturală şi să se adăpostească de influenţele negative ale societăţii.
Parohia va avea program liturgic în fiecare duminică de la orele 11.00, cu posibilitatea practicării sacramentului mărturisirii (Sf. spovadă) de la orele 10.30. Pentru sărbătorile de poruncă, care cad în cursul săptămânii, Sf. Liturghie se va oficia de la orele 18.30. În aceste condiţii asigurându-se asistenţa spirituală credincioşilor români care muncesc până seara. Pentru corespondenţă şi schimb de informaţii, adresa de e-mail a parohiei este: parohiamilano@yahoo.it.
G. Dan

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.