Română | Italiano
AcasăŞtiri201028 Februarie: Sfânta Liturghie la Gombito, celebrată de părintele Viorel Fleştea, ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11637.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11637.jpg

Ştiri

Sfânta Liturghie la Gombito, celebrată de părintele Viorel Fleştea, responsabilul comunităţii româneşti din Crema

Sfânta Liturghie la Gombito, celebrată de părintele Viorel Fleştea, responsabilul comunităţii româneşti din Crema

În urma invitaţiei făcute de parohul din Gombito, Dala don Marino Secondo, am celebrat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pentru pentru credincioşii acestei localităţi din Dieceza de Cremona.
Celebrarea a fost însoţită de explicaţii referitoare la locul de cult în tradiţia bizantină, icoane, iconostas şi momentele principale ale Liturghiei, pentru a facilita înţelegerea din partea credincioşilor.
Am folosit atât limba italiană cât şi cea română, ultima în special pentru răspunsurile cântate. Credincioşii italieni au însoţit celebrarea recitând Fericirile şi cântând Aleluia şi Sfântul.
Bogăţia spirituală a textelor şi cea simbolică a ritului bizantin au lăsat o frumoasă impresie credincioşilor prezenţi. Mărturie în acest sens sunt cuvintele unui participant care confesa zicând că “am văzut persoane impresionate”.
La sfârşitul celebrării, don Marino a dorit să sublinieze celor prezenţi că diversitatea de rituri este o mare bogăţie şi că doar aşa se poate înţelege catolicitatea Bisericii.
A fost o experienţă frumoasă pentru toţi cei prezenţi care au putut să vadă astfel, nu doar o tradiţie diferită a comuniunii catolice, cât mai ales să experimenteze ce înseamnă unitatea în diversitate.
P. Viorel Fleştea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.