Română | Italiano
AcasăŞtiri201216 Aprilie: Slujba Învierii Domnului în Parohia din Vicenza
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa » Titlu: 11588.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa

Titlu: 11588.jpg

Ştiri

Slujba Învierii Domnului în Parohia din Vicenza

Slujba Învierii Domnului în Parohia din Vicenza

În ciuda ploii, aproape torenţiale, şi anul acesta, în parohia din Vicenza, sute de credincioşi au participat la slujba Sfintei Învieri a Domnului nostru Isus Hristos.
Slujba a început la orele 23.00 cu Utrenia Învierii, urmată, apoi, de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia, în urma pregătirilor necesare, foarte mulţi dintre enoriaşii parohiei s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului.
Chiar dacă în aceste zile majoritatea credincioşilor au lucrat, din cauza faptului că în Occident Paştele este sărbătorit după calendarul gregorian, surprinzătoare a fost pregătirea enoriaşilor din parohie pentru acest eveniment. Începând cu Joia Mare, până la slujba Sfintei Învieri, după întoarcerea de la muncă, aceştia s-au prezentat la biserică pentru a se împăca cu Dumnezeu prin intermediul preotului, cu scopul de a putea participa cu sfinţenie la cea mai mare sărbătoare a creştinismului, Învierea Domnului.
Preafericirea Sa, Cardinalul Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în frumoasa sa scrisoare pastorală pentru Paştele acestui an, referindu-se la Învierea Domnului, afirma printre altele, că: „ceea ce a fost un extraordinar privilegiu al apostolilor, acela de a-L avea pe Fiul lui Dumnezeu cu ei, devine beneficiul nostru, al tuturor. E adevărat că într-o manieră nouă, cu care la început nu erau obişnuiţi nici măcar apostolii. Aşa, cea numită de Biserică «întocmai cu apostolii», Maria Magdalena, ne este prezentată într-una din evanghelii ca fiind prima care-L întâlneşte pe Isus înviat. Îl întâlneşte fără să-L recunoască, la fel ca ucenicii din Emaus, la fel ca Petru şi ceilalţi apostoli pe malul mării. Suntem invitaţi aşadar şi noi să ne deschidem nu doar ochii trupeşti, ci şi pe cei sufleteşti, riscând altfel să călătorim cu Isus înviat o viaţă întreagă fără să-L recunoaştem”.
Din păcate, aşa cum afirma Preafericirea Sa, mulţi dintre noi riscăm să rostim minunatul anunţ al Învierii Domnului doar din obişnuinţă. De multe ori îl spunem şi noi cu uşurinţă, fără să ne gândim că anunţăm lucruri care depăşesc puterea de înţelegere a minţii noastre, fără să înţelegem ce înseamnă pentru noi, pentru familia noastră Învierea Domnului. Ea trebuie să se întâmple: „în sufletul meu. Până când nu-i permitem lui Isus să învie şi în noi, sufletele noastre sunt ca un mormânt sigilat. El ne aşteaptă cu răbdare şi iubire. Pe măsură ce ne trezim la credinţă, piatra mormântului se dă tot mai mult la o parte, şi lumina Învierii devine lumina vieţii noastre”.
În Parohia din Vicenza, după sfinţirea „Paştilor”, după tradiţia bisericii noastre, a urmat binecuvântarea cărnurilor, ouălor şi a brânzei, după care credincioşii s-au reîntors la casele lor.
Dimineaţa a urmat o altă Dumnezeiască Liturghie şi aceasta foarte participată în special de persoanele care lucrează în oraş şi împrejurimi ca şi „asistente la persoană” („badante”). După ceremonie a urmat „prânzul pascal”, pregătit cu foarte mare grijă de către bucătăresele din parohia noastră.
Aducem mulţumire tuturor persoanelor care au contribuit la buna organizare a evenimentelor, în special curatorilor şi grupului de tineri care, cu multă dăruire s-au dedicat evenimentului şi nu în ultimul rând Primăriei şi Poliţiei Municipale din Vicenza, care ne-au aprobat desfăşurarea în optime condiţii a acestei sărbători.
          
Hristos a înviat!
P. Raimondo Salanschi

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.