Română | Italiano
AcasăŞtiri201217 Aprilie: La Udine, în Biserica renovată pentru credincioşii români, se învaţă o ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Liturghie românească în Domul din Villafranca di Verona » Titlu: 11649.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Liturghie românească în Domul din Villafranca di Verona

Titlu: 11649.jpg

Ştiri

La Udine, în Biserica renovată pentru credincioşii români, se învaţă o nouă limbă straină: LIMBA LITURGICĂ

La Udine, în Biserica renovată pentru credincioşii români, se învaţă o nouă limbă straină: LIMBA LITURGICĂ

După mai bine de patru ani, Sfânta Înviere la Udine este sărbătorită în Biserica restaurată “San Cristoforo” din Udine centru, Friuli-Venezia Giulia.
Sfintele Paşti, începănd cu Saptămâna mare, Slujba Învierii şi Sfânta Liturghie de Paşti au fost anul acesta un prilej de mare bucurie pentru românii din Friuli, trăind emoţia intrării în biserica San Cristoforo, din centrul oraşului, renovată şi destinată activităţii pastorale şi misionare pentru românii din această regiune.
Biserica noastră Greco-Catolică a avut un rol important în formarea şi păstrarea credinţei şi a valorilor creştine în Transilvania şi totodată în întreaga ţară. După o lungă perioadă istorică, astăzi puţin cunoscută şi într-o lume care nu ne ajută să ne cunoaştem identitatea, ci ne face să trăim efemer şi fragmentar, redescoperirea credinţei strămoşilor noştri, a bunicilor şi părinţilor este o datorie şi o bucurie mare pentru fiecare.
Biserica San Cristoforo, unde din 2002 există activ prima parohie româneasca la Udine cu numele “Învierea Domnului” a devenit cu timpul un centru important de agregare a credincioşilor români dornici de a trăi curat si frumos credinţa. Bucuria credincioşilor, după o perioadă atât de lungă în care ne aflam într-o capelă din spatele bisericii, ne arată speranţa şi dorinţa lor de a participa la sfintele şi dumnezeieştie liturghii, de a cinsti Duminica - Ziua Domnului - Paştele săptămânal, rugându-se împreună prin sfintele Taine ale lui Hristos, încununate în Sfânta Taină a Euharistiei, a Cuminecării, cu Dumnezeu prezent în chip tainic în mijlocul nostru.
Dorinţa de a se apropia tot mai mult de Dumnezeu prin limba şi limbajul liturgic este manifestată de către români prin venirea la Biserică şi includerea Evangheliei (Vestea cea bună) în viaţa lor. Praznicul mare al Învierii Domnului este un bun început şi un prilej minunat pentru a lua o hotărâre: de azi înainte vreau să cinstesc ZIUA DOMNULUI, DUMINICA; n-am altceva mai important de făcut; vreau să-mi găsesc timp preţios mai ales pentru sufletul meu care mă ţine în viaţă alături de cei dragi ai mei... Dacă Dumnezeu este cu noi şi în noi, totul are un alt sens.
          
“VENIŢI DE LUAŢI LUMINĂ” la Parohia româneasca din Udine pe lângă Biserica San Cristoforo
Noaptea “Învierii Domnului”: biserica învăluită în tăcere, în singurătatea întunecată a mormântului, intensa senzaţie de aşteptare, promisiunea luminii, respiraţia credincioşilor învăluită de emoţia speranţei...şi mai apoi LUMINA!!!! Veniţi de luaţi lumină!!! Cat de repede, cât de minunat se răspândeşte lumina şi vestea Învierii şi cât de infinită şi minunată taina ei!! Mare, imensă este iubirea lui Dumnezeu pentru noi!!! Nimeni şi nimic nu a fost exclus din luminosul eveniment al Învierii: femei şi străini au participat activ, apostoli sau oameni simpli, guvernatori sau ostasi, credincioşi sau îndoielnici, nici universul vegetal, cel animal şi chiar universul mineral nu a fost ignorat! Împlinind promisiunea minunată a tuturor vremurilor, paradoxul cel mai frumos ni se dezvaluie prin versul cel mai intim al Invierii: “Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte VIAŢĂ dăruindu-le”!
P. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.