Română | Italiano
AcasăŞtiri201226 Aprilie: Moaştele Sfântului Gheorghe în eparhia greco-catolică de Oradea
Arhivă foto
Anul: 2023 » Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno » Titlu: 11710.jpg

Anul: 2023

Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

Titlu: 11710.jpg

Ştiri

Moaştele Sfântului Gheorghe în eparhia greco-catolică de Oradea

Moaştele Sfântului Gheorghe în eparhia greco-catolică de Oradea

Cu deosebită bucurie în suflet am făcut un pelerinaj în Eparhia de Oradea Mare cu Moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe, din care o parte se găseşte pe insula „San Giorgio Maggiore” din Venezia. În acest pelerinaj am fost însoţit de către călugării benedictini dom Biagio Toffan, superiorul Mănăstirii, şi dom Paolo Fassera care, în perioada 2000 – 2004, a fost părintele spiritual al Colegiului Pio Romeno din Roma.
Iniţiativa de a aduce Sfintele Moaşte la Oradea aparţine Preasfinţitului Virgil Bercea şi părintelui Olimpiu Todoran, directorul „Caritas” Oradea şi paroh al Bisericii Sf. Gheorghe din curtea spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea. Această Biserică anul acesta a sărbătorit zece ani de la construcţia şi sfinţirea ei, iar cu acest prilej a vrut să se îmbrace în haine de sărbătoare, purtând spre închinare credincioşilor parohiei Sf. Moaşte ale Marelui Mucenic Sf. Gheorghe.
Programul spiritual a fost foarte bogat începând din după amiaza zilei de sâmbăta 21 aprilie cuprinzând Paraclisul Maicii Domnului, Vecernia, Acatistul Sf. Gheorghe, Adoraţia euharistică şi încheindu-se cu Sf. Maslu. Participarea a fost impresionantă şi în acelaşi timp cu mare devoţiune şi bucurie în sufletele credincioşilor prezenţi.
Duminică dimineaţa 22 aprilie momentul cel mai important a fost celebrarea Sf. Liturghii prezidată de PS Virgil şi de un sobor de preoţi din Oradea şi împrejurimi. Şi în această zi numărul creştinilor prezenţi a fost foarte mare, iar după Sf. Liturghie fiecare a putut trece prin faţa Sf. Moaşte pentru venerare. După amiaza, sf. Moaşte au fost duse la Beiuş, în biserica greco-catolică Sf. Treime, unde s-a oficiat Sf. Vecernie şi Acatistul Sf. Gheorghe. Şi aici participarea a fost foarte mare şi în acelaşi timp cu devoţiune din partea credincioşilor, mulţumind lui Dumnezeu de darul primit.
În dimineaţa zilei de 23 aprilie, sărbătoarea Mucenicului Gheorghe, sf. Moaşte au luat drumul Şimleului la biserica Sf. Treime, unde par. protopop Nicolae Bodea şi par. vicar foraneu Gheorghe Ţurcaş împreună cu comunitatea au primit sf. Moaşte în haine de sărbătoare. Depuse în Biserica, s-a început oficierea Sf. Liturghii împreună cu părinţii călugări benedictini, unde dom Biagio Toffan, superiorul de la Veneţia a rostit şi cuvântul de învăţătură în care a subliniat că: "sf. Mare Mucenic Gheorghe a fost un militar roman creştin, care pentru aşi menţine credinţa, nu a ezitat sa-şi de-a viaţa şi să nu se lepede de credinţa în Isus Cristos. Deci, sfinţii ne ajută, ne sunt şi nouă mijlocitori în lupta cu răul, care prin credinţă şi azi se poate învinge dacă rămânem uniţi cu Cristos". După sf. Liturghie s-a oficiat şi Acatistul sf. Gheorghe.
Luni după amiază, s-a făcut un ultim popas la Biserica Sf. Familie din Zalău, unde pr. prot. Valer Pârău cu un număr mare de preoţi greco-catolici, au primit sf. Moaşte cu entuziasm şi bucurie, începând programul religios cu sf. Rozar, apoi cu celebrarea Sf. Liturghii, urmat de un program mai lung de rugăciune şi cu Acatistul sfântului Gheorghe. Prezenţa Sf. Moaşte în dieceza de Oradea s-a încheiat aici la orele 21.00.
Un fapt remarcabil de subliniat este că părintele dom Paolo Fossera, în fiecare loc unde am poposit cu Moaştele Sf. Gheorghe, a întâlnit cu mare bucurie şi mari emoţii, foşti studenţi greco-catolici care au trecut prin Colegiul Pio Romeno din Roma unde fusese în timp de patru ani, părintele lor spiritual. Îmi mărturiseau părinţii călugări benedictini, că şi pentru ei a fost acest pelerinaj în România în Dieceza greco-catoliăa de Oradea, zile binecuvântate, pline de har şi în acelaş timp au văzut pe feţele tuturor creştinilor o dorinţă puternică de spiritualitate şi că omul doreşte să "atingă cu mâna" sf. Moaşte de la care se aşteaptă mijlocire către bunul Dumnezeu pentru viaţa lor şi a celor dragi. De asemenea, de remarcat a fost şi generozitatea şi calitatea ospitalităţii românilor, în mod particular al preoţilor care au primit în comunităţile lor Moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
P. Vasile Alexandru Barbolovici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.